Rács mögött a katasztrófát okozó cég egyik vezetője

Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség Bakonyi Zoltánt, a kolontári vörösiszap-katasztrófát okozó Mal Zrt. cégvezetőjét, és kezdeményezték a férfi előzetes letartóztatását. A nyomozó hatóság szerint a gyanúsított esetében fennáll az összebeszélés  és a bizonyítékok eltüntetésének veszélye. A kényszerintézkedés indítványozásáról a Veszprém Megyei Főügyészség csütörtök reggelig dönt, de értesüléseink szerint nem kizárt, hogy Bakonyi üzlettársai is osztoznak az ügyvezető sorsában.

2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tegnap előállította és több ember halálát okozó közveszélyokozással, valamint környezetkárosítással gyanúsította meg Bakonyi Zoltánt, a Mal Zrt. cégvezetőjét az egy hete a Veszprém megyei Kolontáron és Devecseren történt ipari katasztrófával összefüggésben. Bakonyi vallomást tett, tagadta a bűncselekmény elkövetését, és panasszal élt a gyanúsítás, illetve az őrizetbe vétel ellen.
Az ORFK közleménye szerint a nyomozó hatóság a 72 órás fogva tartás mellett kezdeményezi a gyanúsított előzetes letartóztatását. Bakonyi a következő két éjszakát az NNI fővárosi Aradi utcai épületének fogdájában tölti, és ha az eljárást felügyelő Veszprém Megyei Főügyészség helyt ad a rendőrségi előterjesztésnek, legkésőbb csütörtök reggelig a gyanúsított harmincnapos előzetes letartóztatására tesz indítványt a Veszprémi Városi Bíróság nyomozási bírájának. Az NNI azért döntött a kényszerintézkedés előterjesztéséről, mert álláspontjuk szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök, okiratok megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével megnehezítené, meghiúsítaná vagy veszélyeztetné az eljárás sikerét. Rendőrségi forrásaink szerint a folytatólagosan kihallgatott Bakonyi vallomásának és a nyomozás részeredményeinek függvényében nem kizárt, hogy az elkövetkező napokban a Mal Zrt. más vezető tisztségviselőit és a gyanúsított üzlettársait is gyanúsítotti kihallgatásra idézi az NNI.
Az ajkai timföldgyárat is birtokló Mal Zrt.-ben 40 százalékos részesedése van Tolnay Lajosnak, akit a 21. leggazdagabb magyarként tartanak számon, a részvények 30-30 százalékát pedig Bakonyi Árpád (a tegnap őrizetbe vett Bakonyi Zoltán apja) és Petrusz Béla igazgatósági tagok birtokolják. Tolnay Lajos – amellett, hogy ő a vezető részvényes – egyben a társaság elnöke is. A vezérigazgató jelenleg Martin Rümmelein.
Fölvetődhet a műszaki igazgató, Deák József felelőssége is, aki a cég honlapjának tanúsága szerint a társaság energetikai, környezetvédelmi, beruházási, karbantartási, anyagvizsgálati és munkavédelmi feladatainak koordinálását végzi.
Ismert, Tolnay Lajos korábban másfél évig cégtársa volt Gyurcsány Ferencnek. 2001 júniusától 2002 októberéig Tolnay cége és a Gyurcsány-féle Altus egy időben volt résztulajdonosa a szállodákat birtokló M. A. B. Ingatlanhasznosító Kft.-nek. Ezenkívül az ugyancsak Gyurcsány érdekeltségébe tartozó Magyaróvári Timföld és Műkorund (Motim) Kft. a Mal Zrt.-vel (és három másik társasággal) együtt szerezhette meg 1996-ban zártkörű pályázaton a Bakonyi Bauxitbánya Kft. 72 százalékos üzletrészét. Tolnay és Gyurcsány cégének közös érdekeltsége volt a Bauxit Bányavagyon-kezelő Kft.-ben és az Első Magyar Timföldipari Kft.-ben is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.