Terjed az In-Kal botránya

A Legfelsőbb Bíróság elnöke példátlannak nevezte, hogy az elszámoltatási kormánybiztos vizsgálata szerint az In-Kal Security állami megbízásból egy aktív bírónőt tarthatott megfigyelés alatt, és zárt peranyagokba is betekinthetett.

2010. 10. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elszámoltatási kormánybiztos tegnap hivatalában kereste föl Baka Andrást, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, és tájékoztatta őt arról a múlt héten napvilágot látott, botrányos esetről, amely szerint az In-Kal Security egy állami cég megbízásából figyeltette a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik gazdasági ügyekkel foglalkozó bíráját. A találkozó után Papcsák Ferenc (Fidesz) úgy nyilatkozott: Baka András felháborítónak nevezte a történetet, és elmondása szerint még soha nem tapasztalt olyat, hogy külsős cég zárt peranyagokba tekinthetett volna be.
*
A kormánybiztos beszámolója szerint a főbíró valós problémának nevezte a bírák, bíróságok elleni támadásokat, ráadásul az ilyen esetek az utóbbi időszakban igencsak megszaporodtak. Papcsák Ferenc közölte: abban állapodtak meg, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) következő ülésén Baka András (mint az OIT elnöke) fölveti ezt a témát, és tárgyalnak arról, hogyan lehet kezelni. A fideszes politikus fontosnak nevezte, hogy vizsgálat induljon. Papcsák Ferenc tegnap a Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjét is tájékoztatta a legújabb megfigyelési ügyről. Fazekas Géza főügyészségi szóvivő tájékoztatása szerint az országgyűlési képviselő jelezte, személyes adattal visszaélés bűncselekményének gyanújával feljelentést készül tenni a bírót érintő megfigyelés miatt.
Emlékezetes, múlt hétfőn éppen Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos számolt be arról, hogy a Proware és az In-Kal Security az elmúlt nyolc esztendőben számos botrányos állami megbízást kapott. Ezek egyike volt, hogy 2007 májusában az állami tulajdonú ITDH Hungary Kft. azzal bízta meg az In-Kalt, hogy a velük munkaügyi perben álló egyik vezetőjük, B. Zsolt vagyoni helyzetéről adatokat gyűjtsön. Ennek során kiderült, hogy a célszemély felesége a Pesti Központi Kerületi Bíróság gazdasági ügyekkel foglalkozó, aktív bírája. Majd a biztonsági cég arról tájékoztatta állami megbízóját: „vizsgáljuk B. Zsolt feleségének bírói tevékenységét, ténykedését, ahol olyan jeleket keresünk, mely gyanúnkat beigazolva tényekkel alátámasztja, hogy tevékenysége során egyes gazdasági ügyekben nem pártatlan a döntése”. Ugyanakkor a jogszabályok alapján magánnyomozás nem irányulhat hivatalos személy hivatalos tevékenységére. A kormánybiztos által fellelt dokumentumokból bebizonyosodott, hogy az őrző-védő cég zárt peranyagokhoz is hozzájutott.
Répássy Róbert igazságügyi államtitkár szerdán a Hír TV-nek azt nyilatkozta: ki kell vizsgálni, hogyan fordulhatott elő az előző kormány időszakában, hogy aktív bíróról gyűjtöttek adatokat. A fideszes politikus különösen súlyosnak nevezte, hogy a megfigyelésre egy közpénzből gazdálkodó állami cég adott megbízást. „Ez a magánnyomozó cég most is a bíróságokon őrző-védő, biztonsági feladatokat lát el. Szerintem összeférhetetlen, hogy magánnyomozói feladatokat végezzen azokkal a személyekkel szemben, akiket biztonsági szempontból védeni kellene” – fogalmazott Répássy Róbert.

Molnár Gyula in-kalos sofőrje. Évi mintegy ötmillió forintot fizetett az újbudai önkormányzat Molnár Gyula in-kalos sofőrjének – értesült a Magyar Hírlap. A polgármester nem cáfolta az összegre, illetve a biztonsági cégre vonatkozó állítást, de megjegyezte: a sofőr nem volt az önkormányzat állományában, és egyébként a szerződése a napokban lejárt. Molnár Gyula kiemelte: a sofőrhöz hasonlóan például játszóterek őrzésénél is külsősöket foglalkoztatnak, takarékossági okokból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.