Versengő vendéglők

2010. 10. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros után vidéki éttermekben folytatódott a magyar halételeket és a hozzájuk illő borokat népszerűsítő Halra, magyar! versenysorozat a napokban. A feladat ezúttal az volt, hogy a lillafüredi pisztrángot tetszés szerinti módon és körettel elkészítve vívják ki a bírálók elismerését. A zsűri végül az egri Senator Ház parajhínáros zöldségkavicságyon tálalt vajas pisztrángfiléjét találta a legízletesebbnek, a sajtó különdíját pedig a tiszafüredi Molnár vendéglő kapta a paprikás szószos, gerslivel kísért pisztráng-fogas tekercséért.
A szakmai zsűriben helyet foglaló Hoitsy György, a lillafüredi pisztrángtelep vezetője lapunknak elmondta: 1914-ben még 214 pisztrángkeltető volt hazánkban, de a trianoni diktátummal valamennyit elvesztettük, és ma mindössze négy nagyobb működik. Szerencsére nő a hazai pisztrángfogyasztás, évente 200-250 tonnát eszünk belőle. A szakember szerint azért is kedvelt, mert nincs jellegzetes halíze, gyakorlatilag szálkamentes, és a kecsegével együtt a hazai halak közül ennek a legmagasabb az omega–3 zsírsav tartalma. Kiemelte: az ő keltetőjüket – más hazai termelőkhöz hasonlóan – legalább évi négy alkalommal, szigorú előírások alapján ellenőrzik. Ugyanez viszont nem mondható el a Chiléből, Panamából és más helyekről behozott, gyenge minőségű, lejárt szavatosságú és emiatt vélhetően átcímkézett, a bevásárlóközpontokban gyanúsan olcsón kínált termékekről. Ezért is érdemes inkább a garantált minőségű hazai halat választani – hangsúlyozta Hoitsy György.
A versenysorozatot az Aranyponty Zrt. hirdette meg azzal a céllal, hogy ne csak karácsonykor kerüljön hal a tányérunkra. Úgy látják, érdemes lenne föleleveníteni a halpéntek hagyományát, hiszen évszázadok óta ez a katolikusok pénteki böjti étele, ahogy a hagyományőrző zsidók pénteki asztalán is ez a főfogás. Kutatások bizonyítják, hogy felére csökkenthető az infarktus kialakulásának a kockázata, és csökkenthető az érelmeszesedés veszélye, ha hetente legalább egyszer halat eszünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.