Vizsgálatot indít Pintér Sándor

Aki törvénytelenséget követett el a büntetés-végrehajtásban, azt eltávolítjuk – ígérte Pintér Sándor belügyminiszter. Eközben újra beidézhetik a 2006-os jogsértéseket vizsgáló albizottság elé Boglyasovszky Csaba fővárosi bv-parancsnokot, akiről egyik volt beosztottja azt állította, több bántalmazást végignézett.

2010. 10. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üdvözlik Baka kezdeményezését. Az elmúlt nyolc év jogsértéseit vizsgáló parlamenti albizottság fideszes elnöke, Gulyás Gergely és fideszes tagja, Révész Máriusz tegnap üdvözölte, hogy Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke egy interjúban jelezte: átfogó vizsgálatot kezdeményez az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál annak érdekében, hogy kiderüljön, levonták-e a bíróságok a 2006. őszi eseményekből a megfelelő tanulságokat. A két politikus leszögezte: az albizottság „nem tud és nem is akar egyedi ügyekben az igazságszolgáltatási szervek munkájába beavatkozni, sőt minden ilyen törekvést elítélünk, de eddigi tevékenységünk egyik eredményének érezzük a vizsgálat kezdeményezésének bejelentését”. Megjegyezték: a már feltárt hibák okainak kivizsgálását és a felelősök megnevezését azonban mind az ügyészi, mind a bírói szervezettől elvárják.


Nem marad el a számonkérés, és aki törvénytelenséget követett el a büntetés-végrehajtásban, az nem dolgozhat tovább az állományban – nyilatkozta Pintér Sándor belügyminiszter. Kiemelte, megvizsgálja azokat a nyilatkozatokat, amelyeket a büntetés-végrehajtás és a rendőrség vezetői tettek, tesznek a 2006-os eseményeket vizsgáló parlamenti albizottság előtt. Hozzátette: a törvény ugyanúgy kiterjed rájuk, mint bárki másra, tehát adott esetben ellenük is eljárás indulhat.
*
A miniszter nyilatkozata azért is különösen aktuális, mert a Hír TV Célpont című pénteki műsorában egy volt börtönőr megerősítette azokat az – áldozatoktól már korábban is hallott – állításokat, hogy 2006 őszén brutálisan verték, kínozták és megalázták a fogvatartottakat a Nagy Ignác utcai börtönben. Ráadásul a vallomásból az is kiderült, hogy a verésekre nemcsak engedélyt adtak a parancsnokok, hanem olykor végig is nézték azokat. „Az égvilágon mindenki tudta, mi megy ott, mert látták a saját szemükkel” – fogalmazott az egykori bv-s.
Úgy vélte, ha újraindulnak a vizsgálatok, akkor „nagyon sok ember megüti a bokáját […], „magas rangú tisztek is buknak”. Név szerint is megemlítette Boglyasovszky Csabát, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát, aki ennek ellenére három hete, a parlamenti albizottság előtt még azt állította: csak később értesült az intézetben történt jogsértésekről.
Az új fejlemények tükrében Boglyasovszkyt újra beidéztetné az albizottság elé Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik). A Hír Televíziónak az ellenzéki politikus azt nyilatkozta: a börtönparancsnok bűncselekményt követett el, ha valóban végignézte az előállítottak megverését a Nagy Ignác utcai börtönben. Gaudi-Nagy közölte: fegyőrök és a bv-intézetekben bántalmazottak meghívását is kezdeményezi majd.
Gulyás Gergely (Fidesz), az albizottság elnöke a távirati irodának tegnap azt mondta: a holnapi lesz az utolsó vagy az utolsó előtti ülése a testületnek, és azután hozzáfognak a jelentés elkészítéséhez, amelyet október 23-ig szeretnének nyilvánosságra hozni. Kiemelte: sem ügyészségi, sem bírósági vezetők felelősségét nem állapíthatják meg, de még csak nem is vizsgálhatják, ugyanakkor a jelentésben felvethetik, miért nem vizsgálták ezek a szervezetek a saját tevékenységüket, hogyan maradhattak a hibák következmények nélkül. A fideszes politikus különösen megdöbbentőnek nevezte, hogy a szocialista frakció nyílt alkotmánysértésre hívott fel, és ennek engedelmeskedve tagadta meg az albizottság előtti megjelenést Szilvásy György volt titokminiszter, majd pedig Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is. Ő egy alkotmánybírósági határozatból kiragadott félmondatra hivatkozva állította, hogy nem alkotmányos kötelezettsége az albizottság előtti megjelenés, ám a határozat egészének ismeretében az önkéntesség kizárólag a bizottsággal való együttműködés módjára vonatkozhat, de nem a megjelenésre – mutatott rá Gulyás Gergely.

vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.