A rektor hírszerző irodája

Magánnyomozó szervezet létrehozását tervezte a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen belül az intézmény hivatali üzérkedés vádjával letartóztatott volt rektora. Szabó János ügyének tegnapi tárgyalásán azt állította: az általa elképzelt cég segítséget nyújtott volna olyan nagyvállalatoknak, mint a DHL szállítmányozó cég, amelynek megzsarolásával vádolják őt és társait.

2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzleti hírszerző céget kívánt kiépíteni a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen (ZMNE) Szabó János egykori rektor, amely felajánlhatta volna a szolgálatait több nagyvállalatnak, például a DHL nemzetközi szállítmányozási cégnek – derült ki a hivatali hatalommal való üzérkedés vádjával előzetes letartóztatásban lévő intézményvezető tegnapi tárgyalásán. A profi magánnyomozó társaság tervéről maga a volt rektor számolt be a Fővárosi Bíróságnak, miután kihallgatták azt az egyetemi adjunktust, volt hivatásos rendőrt, aki Szabó pártfogoltjaként került a ZMNE nemzetbiztonsági tagozatának vezetői közé, és doktori dolgozatának megvédése idején ígért segítséget az egyetemi vezető kétesnek tartott ügyeiben.
Mint ismert, Szabó János dandártábornokot azzal vádolja az ügyészség, hogy 2009-ben két társával elhatározta: a DHL Magyarország egyik divíziójának vezetőit valótlan állításokkal félrevezetik azért, hogy a társaság szerződést bontson biztonsági cégével, és megbízza az egyikük ismeretségi körébe tartozó másik vállalkozást az őrzés-védelmi feladatokkal. A vád szerint elhatározták azt is, hogy ennek érdekében megpróbálnak elbocsáttatni a fent említett DHL-től négy embert. Utóbbiakról olyan – egy gyanús filmfelvételből származó – információkat adtak a cég vezetőinek, hogy fegyver- és kábítószer-kereskedelemben vesznek részt, és valamilyen hatósági adatgyűjtés vagy eljárás már megindult velük szemben.
B. Zoltán adjunktus – aki éppen a kábítószer-bűnözés és a terrorizmus témájában védte meg a doktori értekezését a per tárgyát képező események után – a bíróságon azt állította: csak ígérte Szabó Jánosnak és a szintén vádlottak padjára került Cs. Istvánnak, hogy „elindítja a DHL felrúgását”, mert időt akart nyerni, valójában nem tett lépéseket az ügyben. B. Zoltánnak a lehallgatási jegyzőkönyvek tanúsága szerint többek között annak kellett volna utánanéznie, hogy érintettek lehetnek-e kábítószer-csempészetben bizonyos személyek a DHL cégnél, és egy adathordozót („flopit”) is át kellett adnia a rektor számára. Erről a tegnapi tárgyaláson az adjunktus kijelentette: Szabó János egykori rektort és Cs. Istvánt arról tájékoztatta, hogy nincs tudomása a neki átadott listán szereplő személyek büntetett előéletéről, a volt rektornak és társának pedig mindössze két mozifilmet ajánlott a figyelmébe, amelyeket az oktatásaihoz használ.
B. Zoltán a tárgyaláson elismerte, hogy bizonyos mértékig bizalmi viszony alakulhatott ki közte és a vádlottak között. Cs. István például öltönyt készíttetett a számára, miközben ő egy magánéleti probléma megoldásában próbált segíteni neki, egy másik ismerősének pedig Szabó János ígért egyetemi felvételt.
Szabó János a tanú meghallgatása után közölte: az egyetem berkeiben tervezett „profi üzleti hírszerző cég” megalapozása lett volna B. Zoltán feladata, akit megbízott azzal, hogy derítse ki, van-e alapja a DHL-nél folyó bűncselekményekről szóló híreknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.