Csúcstechnológia a rákkutatásban

Több mint százharmincmillió forinttal támogatja Dél-Korea két laboratórium létrehozását hazánkban. A grafén megmunkálásával, valamint a gyógyíthatatlan civilizációs betegségekkel összefüggő közös kutatásoktól jelentős eredményeket vár az MTA és a Koreai Alapkutatási Tudományos Tanács.

Győr Ágnes
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérföldkövet jelenthet a két ország kapcsolatában a mostani tudományos együttműködés – hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke tegnap azon az ünnepségen, amelyen laborlétesítési megállapodást írt alá hazánkkal a Koreai Köztársaság. A rák- és az anyagtudomány legígéretesebb ágának tekintett grafénkutatással foglalkozik majd az a két létesítmény, amelyek létrehozásáról egyezett meg az MTA elnöke és Min Dong-Pil, a Koreai Alapkutatási Tudományos Tanács elnöke Budapesten. A szerződés értelmében évi 132 millió forinttal támogatja a dél-koreai fél a közös laboratóriumok létesítését. Az egyik az MTA Enzimológiai Intézetében, a másik pedig az MTA Műszaki és Fizikai Anyagtudományi Kutatóintézetében (MFA) működik majd. Pálinkás József az együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot 2009 októberében dél-koreai látogatásakor írta alá, decemberben pedig az ázsiai ország törvényhozása jóváhagyta a program megvalósításához szükséges költségeket.
A januárban kiírt pályázatra kilenc tervezet érkezett, közülük egy formai okokból érvénytelen volt. A bírálóbizottság négyet kiemelkedőnek értékelt, s ezeket sorrend meghatározása nélkül támogatásra javasolta. Végül a dél-koreai testület úgy döntött, hogy nemcsak egy, hanem két laboratóriumot hoz létre Magyarországon.
Az MFA már eddig is jelentős eredményeket ért el a grafének vizsgálatában, illetve annak atomi méretű megmunkálása terén – hangsúlyozta az akadémia elnöke. Mint mondta, a grafén – amelynek kutatásáért Andre Geimnek és Konstantin Novoselovnak ítélték oda idén a fizikai Nobel-díjat – forradalmasíthatja a hajlékony sík képernyők fejlesztését és esélyes a szilícium kiváltására az elektronikus áramkörben.
Az Enzimológiai Intézet új laboratóriumában a rendezetlen fehérjék kutatása kezdődik meg. E fehérjék elváltozásai gyakran gyógyíthatatlan betegségek, például a rák, cukorbaj és idegrendszeri gondok forrásai, kutatásuk hatásos gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet. A két ország kutatóinak együttműködéséből a jövőben akár Nobel-díj is születhet – fejtette ki reményeit Suh Chung-Ha, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete.
A Koreai Alapkutatási Tudományos Tanács egyenként harmincezer dollárral további két tudományos téma előkészítését is támogatja. Ennek részeként vizsgálják majd a rágcsálók idegrendszeri működését és tanulási folyamatait az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézetben. Az MTA KFKI Részecske és Magfizikai Kutatóintézetében pedig magfúziós laboratórium felállításának előkészítését teszi lehetővé az együttműködés a Koreai Alapkutatási Tudományos Tanáccsal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.