Fizetésüket féltik a rektorok

Nem értenek egyet a rektori bérek 1,062, illetve 1,39 millió forintban való maximálásával a lapunk által megkérdezett rektorok. Az új bérkorlátra a felsőoktatási törvény koncepciója tesz javaslatot. A vezetők szerint ennél az összegnél a jó szakemberek vendégprofesszorként, vagy a versenyszférában is jobban kereshetnek, így félő, hogy a legjobbak elkerülik majd a rektori széket. A júniusi fizetéslista szerint a rektori fizetések 85 százaléka átlépné az új bérkorlátot.

2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rektorok fizetéseinek szeptemberig nem volt jogszabályi korlátja, sőt bérüket a fizetés nyolcvan százalékát kitevő prémiummal egészíthették ki. A takarékosság jegyében elfogadott törvénnyel azonban szeptember 1-jétől rájuk is vonatkozik a kétmillió forintos bérplafon. A felsőoktatási törvény tervezete még tovább csökkentené a rektori fizetéseket. A javaslat az egyetemi, illetve főiskolai tanári alapbér legalább egyszeresében, legfeljebb kétszeresében határozza meg a rektori pótlék összegét. A rektorhelyettesek és a dékánok pótléka a rektori pótlék legfeljebb kétharmada lehetne. Az egyetemi tanári alapbér jelenleg életkortól függően havi 437 300 forinttól 463 500 forintig terjedhet. A főiskolai tanári alapbér minimum 328 000, maximum 354 200 forint. Számításaink szerint így a jelenlegi bértáblával számolva egy egyetemi rektori fizetés maximális összege 1,39 millió forint, a főiskolai rektoroké legfeljebb 1,062 millió forint lehet.
A kétmilliós összeghatárt a rektorok még el tudták fogadni, de az új korlát többük fizetését a fél évvel ezelőtti összeg harmadára vágná vissza, ami többek szerint aránytalanul alacsony. Mészáros Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora úgy érvelt, egy hasonló méretű vállalat vezetői ennek a többszörösét keresik. Ugyanakkor nem tartotta jónak, hogy eddig semmi sem korlátozta a vezetők bérét, s el tudta képzelni, hogy teljesítménytől függően differenciáljanak a rektori fizetések között. Hasonló véleményen van a Szegedi Tudományegyetem rektora is. Szabó Gábor lapunknak kijelentette: a kétmilliós bérkorlát arányosabbnak tűnik az új javaslatnál. Kifejtette: egy jó szakember 1,4 millió forintnál többet kereshet, ha vendégprofesszorként is dolgozik külföldön, vagy eredményes pályázatokat nyújt be itthon, egy rektornak azonban ilyen pluszbevételekre nincs lehetősége. Félő – mondta –, hogy emiatt nem a legjobb szakemberek indulnak a rektorválasztáson.
Fábián István, a Debreceni Egyetem vezetője sem ért egyet az új bérkorláttal. Leszögezte: elsősorban nem a rektorok bérezésével van gond, hanem azzal, hogy bizonyos pozíciók – kitüntetetten a gazdasági vezetői – betöltésénél nem tudnak majd versenyképes béreket felajánlani, hiszen az új jogszabály jelenlegi formájában nem teszi majd lehetővé, hogy a versenyszférában is keresett jó szakembereket megfizessék az egyetemek.
A lapunknak nyilatkozó rektorok közül egyedül Rudas Imre, az Óbudai Egyetem rektora tartotta elfogadhatónak ezt az összeget. A rektori konferencia volt elnökének hozzáállása azért is tiszteletreméltó, mert a nemzeti erőforrás miniszter által idén júniusban nyilvánosságra hozott fizetési lista szerint Rudas a nyáron még havi 2,143 millió forintot keresett.
A júniusi fizetéslista szerint a kétmillió forintos bérplafon bevezetése előtt a 27 állami felsőoktatási intézmény vezetője közül tizenhárman kerestek többet havi kétmilliónál, az új felsőoktatási törvényben meghatározott bérkorlátot pedig 23 rektor fizetése lépte túl. Bruttó egymilliónál kevesebbet csak a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora keresett. A legjobban kereső rektor Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem előző vezetője volt, aki munkájáért havonta 3,487 millió forintot tett zsebre. A ma is regnáló rektorok közül Solti László, a Szent István Egyetem vezetője havi 2,96 millió forintot keresett. Tulassay Tivadarnak, a Semmelweis Egyetem rektorának fizetése havi 2,687 millió forint. Sándorné Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora havi bruttó 2,447 millió forintot keresett, míg Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora havi 2,417 millió forintos járandóságot kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.