Hatvanéves az Alföld folyóirat

2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepelte az Alföld című irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat a hét végén a Csokonai Színházban a Debreceni Irodalmi Napok 2010 részeként. Az ünnepségen jelen volt Esterházy Péter író, a folyóiratot köszöntő Árkosi Árpád rendezte műsorban pedig Garay Nagy Tamás és Hegedűs D. Géza is méltatta a folyóiratot.
A vidéki irodalmi folyóiratok egyik legöregebbike 1950-ben jelent meg Építünk címmel, a kor szellemének megfelelően egy „termelési verssel” az elején, majd 1954-től – az Alföld cím felvételétől – fokozatosan igyekezett a politika szabta keretek között közelebb jutni az értékteremtéshez. Ebben meghatározó szerepe volt nagy műveltségű első főszerkesztőjének, az egyetemi tanár Koczogh Ákosnak, majd a debreceni irodalmi élet vezetői szerepét évtizedekig betöltő Barta Jánosnak. Szellemének a Debrecenhez kötődő nagyok – Csokonai, Ady, Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc, Tóth Árpád – adták a mértéket, amihez a hatvanas-hetvenes évektől folyamatosan csatlakoztak az új óriások, Kányádi Sándor, Weöres Sándor és Sütő András.
Aczél Géza, az Alföldet 1993 óta jegyző főszerkesztő az évfordulón közzétett írásában a lap jövője kapcsán úgy vélekedett, az Alföld éppen csak megszabadult az ideológiai nehezékétől, máris technokrata kényszerek riogatják. Aczél úgy véli, az információáramlás friss csatornái, a megcsappant olvasói érdeklődés és az egzisztenciális kényszerek gyökeres szemléleti fordulatot követelnek meg a lap egészétől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.