Rákkeltő anyagok a tusfürdőkben

A Magyarországon forgalmazott tusfürdők egy részében allergén, sőt rákkeltő anyagok sokasága található. A hatóságok állítják: ezek a szerek kismértékben nem károsak a szervezetre. Előzetesen azonban nem szűrik, milyen kozmetikumok kerülhetnek a polcokra, a kockázatos termékeket csak a későbbi ellenőrzések alapján vonhatják ki a forgalomból.

2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bőrirritáló, allergén és rákkeltő anyagok is találhatók a Magyarországon forgalmazott tusfürdők egy részében – derül ki a nemzetközi szervezetek és a magyar környezetvédők által megbízott független laborok vizsgálataiból. A legnagyobb gondot a szakemberek szerint a tusfürdők legtöbbjének alapvető mosóaktív összetevője, a sodium-lauryl-sulphate (SLS) okozhatja, amely egyes tanulmányok szerint bőrirritáló, mások szerint bizonyos anyagokkal keveredve rákkeltő is lehet. Más források megállapítják azt is, hogy ez az anyag ráadásul a bőrt átjárhatóbbá teszi, így a káros anyagok könnyebben juthatnak be a szervezetbe.
Az Öko Test, az Environmental Working Group, az Environmental Health Association of Nova Scotia, valamint az Európai Bizottság publikációi szerint az egyik veszélyes anyag a hazánkban forgalmazott tusfürdőkben egy jól ismert tartósítószer, a formaldehid lehet. Ez ugyanis erősen allergén, a nyálkahártyát irritálja, illetve tartós belélegzés esetén rákkeltő. A formaldehid ma már ritkán szerepel kozmetikai összetevők listáján, az Európai Unióban pedig kötelező a formaldehidtartalomra a címkén felhívni a figyelmet, a tusfürdők egyes öszszetevőiből azonban ettől függetlenül formaldehid szabadulhat fel.
A kozmetikumokban megtalálhatók szerves vegyületek, a diethanolamine, triethanolamine, (mono)ethanolamine is. Egyes anyagokkal reakcióba lépve ezek erősen rákkeltő nitrózaminokat képezhetnek. Az viszont nem tisztázott, hogy a kozmetikumokban használt koncentrációban ez mekkora veszélyt jelent.
Igen elterjedt tartósítószerek a tusfürdők egy részében alkalmazott parabének. A TVE közlése szerint ezek azok az anyagok, amelyeket egy sokat vitatott tudományos kutatás a mellrákdaganatokkal hozott összefüggésbe, míg mások a hormonháztartást megzavaró anyagként tartják számon. Veszélyességüket azonban eddig még nem sikerült egyértelműen bebizonyítani. Azt viszont minden szakértő megerősíti, hogy az illatanyagok után a tartósítószerek a kozmetikumok által okozott allergiás reakciók leggyakoribb kiváltói.
Hasonlóan allergén a tusfürdők védelmére használt UV-szűrő anyagok némelyike is, néhány esetében felmerült a gyanúja annak is, hogy megzavarják a hormonháztartásunkat, valamint kimutathatók az anyatejből.
A kozmetikumok által okozott allergiás reakciók leggyakoribb kiváltói viszont az illatanyagok, vagyis éppen azok, amelyek alapján kiválasztjuk a termékeket.
Az illetékes hatóságok közlése szerint azonban a tanulmányok egy része nem veszi figyelembe, hogy a káros anyag az egyes termékekben csak kis koncentrációban van jelen, és így nem okoz egészségügyi problémákat.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért úgy közölte az adatait, hogy hozzátette: nem kíván ítélkezni, az elővigyázatosság elvének megfelelően azonban el kellene kerülni azokat az összetevőket, amelyeknél felmerült a gyanú, hogy egészségügyi problémákat okozhatnak.
Felkerestük az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ), hogy megtudjuk, mennyire veszélyesek az említett anyagok az emberi szervezetre. A hatóság válaszából megtudtuk, hogy a kozmetikai termékekre vonatkozó rendelet szerint a formaldehid és a parabének a kozmetikumok előállításához tartósítószerként határértékhez kötött mennyiségben felhasználhatók. A poliethylen glycol szabadon, 28-féle UV-szűrő pedig a megadott határérték alatt biztonságosan alkalmazható ezekben a termékekben. A hazai gyártók a kozmetikum forgalmazását kötelesek bejelenteni a hatóságnak. Az ÁNTSZ a bejelentés kapcsán megvizsgálja, hogy a gyártó eleget tett-e a rendelet előírásainak. A tagállamokból, illetőleg harmadik országból származó termékek esetén a hatóság a bejelentési dokumentáció alapján szűri ki a nem megfelelő terméket. Ezenfelül a piacfelügyeleti hatóságok vizsgálják, hogy a már forgalomba került kozmetikumok megfelelnek-e a jogszabályok előírásainak. A hatóság válaszaiból azonban az is kiderült, hogy amennyiben egy terméket kivonnak a forgalomból, arról csupán az ÁNTSZ honlapján tájékoztatják a lakosságot. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól (NFH) megtudtuk azt is: a kozmetikai termékek forgalomba hozatalával kapcsolatosan jelenleg nincs olyan szabály, amely kötelezővé tenné, hogy a piacra kerülést megelőzően valamely hatóság engedélyére lenne szükség. Tehát minden esetben a gyártó felelőssége, hogy az általa gyártott termék a vonatkozó biztonságossági követelményeknek megfeleljen, illetve az utólagos ellenőrzéseké.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.