Új virágkorát éli a fizika és a matematika

Fontos a tudományágak közötti párbeszéd, e határátlépésekkel ugyanis megoldhatóvá válnak a határokon belül nem kezelhető problémák – mutatott rá Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a magyar tudomány ünnepe tegnapi megnyitóján annak kapcsán, hogy az idei rendezvénysorozatot a Határok nélküli tudomány mottóval rendezik.<br />

Hírösszefoglaló
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden tudományág saját megismerő módszereivel, saját értelmező logikájával, saját nyelvén beszél. Ez adja rendjét, ez szabja meg fogalmait, ez jelöli ki határait – jelentette ki Pálinkás József. Mint mondta, a matematika szigorú bizonyítási eljárását a fizikában a modellek valóságot leíró és jelenségeket előre jelző képessége veszi át. – A kémiai vagy a biológiai folyamatok bonyolultságában a fizikusok alighanem elvesznének atomjaik részleteivel. A matematika és a fizika ugyanakkor éppen ezen összetett rendszerek tanulmányozásával éli új virágkorát – emelte ki Pálinkás.
Megfogalmazása szerint a 2010-es tudomány ünnepének üzenete a műveltség mai eszményéből merít. Abból a tudományköziségből, amely felismeri az egységes természet és társadalom, az életegész összetett világát, és új nyelvet tanul, hogy válaszolni tudjon a legfontosabb, a mindannyiunkat érintő lényeges kérdésekre.
Ez a dialógus a tudományágak legfontosabb XXI. századi kalandja. Nem kényszer, hanem visszatérés. Visszatérés ahhoz, amit tudásegésznek nevezünk. Mert a valódi tudomány mindig az egészért felelős. Kizárja a tanult tudatlanságot, a más nyelvekre süket specializációt. Átlépi az érdektelenség határait, megszünteti az alkotó kíváncsiság korlátait – mutatott rá az MTA elnöke.
Hozzátette: idén a magyar tudomány ünnepén olyan kutatások eredményeit mutatják be, amelyek különböző tudományterületek párbeszédét, együttműködését követelik meg. Megkövetelik azért, hogy ennek nyomán jobb anyagok, tökéletesebb módszerek, hatékonyabb gyógyszerek, átfogóbb megoldások szülessenek: hogy méltóbb élet formálódjék.
– Idén a magyar tudomány ünnepén azt mutatjuk be, hogy a valódi tudományban minden határátlépésre hív, és azt, hogy a valódi tudomány mindig határtalan – hangsúlyozta Pálinkás.
Az Akadémia 1997 óta emlékezik meg a magyar tudomány ünnepéről, 2003-ban pedig az Országgyűlés hivatalosan a magyar tudomány ünnepévé nyilvánította november 3-át, azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak éves jövedelmét ajánlotta fel a tudós társaság megalapítására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.