A Vásárhelyi-terv nyújthat megoldást

Huszonötmilliárd forint többletkiadást okoz a költségvetésnek az ár- és a belvízi védekezés, a vízminőség-helyreállítás, illetve a kártalanítás. A többletköltségek elkerülése és a biztonságos védekezés céljából meg kell építeni a tervezett víztározókat, és vissza kell állítani a másfél éve felszámolt Ár- és Belvízvédelmi Központi Szolgálatot, továbbá Románia felé is ki kell építeni a korszerű előre jelző szolgálatot – közölte Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs főparancsnoka Gávavencsellőn.

2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főparancsnok kifejtette, a Felső-Tisza vidéke van legjobban kitéve az árvízveszélynek. Hoszszabb távon csak a Vásárhelyi-tervben foglaltak megvalósításával, annak továbbfejlesztésével lehet megnyugtató megoldást elérni. Közölte, cél a már kivitelezés előtt álló két Felső-Tisza-vidéki mellett a korábban tervezett szamosközi tározó megépítése is, valamint mobil védelmi osztagok felállítása. Elmondta, jelenleg kétezer kilométer hoszszú védvonalon van árvízi védekezés, a belvízzel elöntött terület nagysága eléri a 3170 négyzetkilométert, amelyből 1700 négyzetkilométer szántó. Ezek a területek lefagytak, így valószínűleg csökkenni fog a szivattyútelepekre érkező víz mennyisége, de az elöntött területek nagysága nem változik.
– Gávavencsellőn tegnap 806 centiméteren tetőzött a Tisza – közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tiszavidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. A víz az Ukrajnában kiépített védművek miatt nagyon gyorsan érte el Magyarországot. Técsőtől Tivadarig 16 óra alatt vonult le minden idők harmadik legnagyobb árhulláma, ami 1-1,2 méterrel haladta meg a 2001-es legmagasabb vízszintet. Hozzáfűzte: a hegyekből azonban ennél is nagyobb vízmennyiség jöhet, ennek fogadására fel kell készülni.
A belvízhelyzet kapcsán Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság vezetője közölte, 300 ház van veszélyben, közel 30 ezer hektárt borít belvíz, a talajvíz szintje 1-1,5 méterrel magasabb a szokásosnál. Több nyírségi településen – egyebek mellett Nyíregyházán és Újfehértón – is megjelent a belvíz, ahol eddig nem volt jellemző. A legtöbb csapadék, 1280 milliméternyi Nyírbátor térségében hullott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.