Bagóért eladó az Aranybika

Több mint hatszáz – üdülési jogot tulajdonló – károsult futhat a pénze után az Aranybikát is birtokló Cívis Hotels (CH) Zrt. felszámolása miatt. A cégcsoporthoz tartozó szállodákra november 29-ig lehet ajánlatot tenni, ám a befolyó pénz még akkor sem elegendő a hitelezői sor végén kullogók követeléseinek kielégítésére, ha lesz vevő. Az Aranybikára azonban egyelőre még érdeklődő sincs.

2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felszámoló CH Zrt. a debreceni Aranybikát és Best Western Hotelt, valamint a hajdúszoboszlói Hotel Délibábot hirdette meg eladásra – tájékoztatott Buga Imre felszámolóbiztos. Az Aranybikánál 2,1 milliárd, a Best Westernnél 563 millió, a Délibáb esetében pedig, 1,2 milliárd forintról indul a licit. Az indulóárak azonosak a vagyontárgyak forgalmi értékével, ám még az ingatlanok valós értékét sem érik el. A jelenleg is üzemelő szállodákat múlt szerdától a hét végéig lehetett megtekinteni. A szoboszlói hotelre és a Best Westernre volt érdeklődő, ám a Debrecen szívében fekvő, kétszáz szobás, patinás Aranybikára még nem jelentkezett be senki.
A Cívis Hotels anyagi helyzete évekkel ezelőtt megingott, ám csak tavaly ősszel vált fizetésképtelenné – olyannyira, hogy egy időre az áramot is kikapcsolták az Aranybikában és az ugyancsak debreceni Best Western Hotelben. A nehézségeket Hupuczi László többségi tulajdonos és vezérigazgató azzal magyarázta, hogy mélyrepülésben van a turizmus. Előremenekülésképpen 2009 elején pályázattal próbálkoztak, ám az ötszázmillió forintos támogatást önerő híján nem tudták lehívni. Folyamatosan kerestek befektetőt – különösen a patinás Aranybikára –, ám végül sem a svájci, sem az orosz érdeklődővel nem sikerült megegyezni. Utóbbi jelentkezővel – a Glenory Technologies Zrt.-vel – a novembertől hatályos csődvédelem idején tárgyaltak, ám nem jött létre az üzlet. A cégcsoport felszámolása nyáron indult meg, akkor derült ki az is, hogy 605 üdülésijog-tulajdonos vélhetően kárvallottja lesz a krachnak. Velük ugyanis, a felszámolást végző Kelet-Holding Zrt. képviseletében eljáró Buga Imre felszámolóbiztos felmondta a szerződést. Így nem túl jó besorolású hitelezőként ők is kénytelenek sorban állni a pénzükért. A dolog pikantériája, hogy az üdülésijog-értékesítést a cég még akkor sem függesztette fel, amikor a baj nyilvánvalóvá vált; még tavaly is adtak el üdülési jogot 35 évre.
A CH Zrt. mintegy négymilliárd forintos tartozásából 3,3 milliárdot ismert el a felszámoló, ebből hárommilliárd illeti a bankokat, néhány száz millió pedig köztartozás. A zrt. egyelőre vitatja az Aranybika étterem korábbi bérlőjének 600 milliós követelését, az üdülési jogosok mintegy 300 millióra rúgó követelésének konkrét összege pedig még tisztázásra vár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.