Hisztériakeltés a Moody’s leminősítése

Hisztériakeltésnek nevezte Demján Sándor, hogy a Moody’s leminősítette Magyarországot mint befektetési célpontot. Szerinte a válságadó bevezetésére, illetve a magán-nyugdíjpénztári befizetések költségvetésbe történő becsatornázására azért szánta rá magát a kormány, hogy elkerülje a lakosság hatvan százalékát mélyszegénységbe taszító államcsődöt.

2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demján Sándor lapunknak nyilatkozva úgy fogalmazott, azon az alapon, amire hivatkozva a Moody’s leminősítette hazánkat, az egész Európai Uniót vissza lehetne sorolni. A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke szerint a hitelminősítők most azért reagálnak idegesen, mert a válság előtt nem jelezték a bajt.
Az EU nem mér egyenlő mércével: Magyarország nem kapott lehetőséget sem az államháztartási hiány 3 százalék feletti növelésére, sem az adósságállomány átütemezésére. Mivel az adósság-visszafizetést január 1-jével meg kell kezdeni, két út előtt állt a kormány: vagy engedi, hogy csődbe jusson az ország, aminek következtében a lakosság hatvan százaléka azonnal mélyszegénységbe jut, és megszűnik egymillió munkahely, vagy valahonnan forrást termel. Sajnálatos, hogy hazánknak sem az EU, sem más hitelezők nem adtak esélyt a növekedésre, így az egyensúly megőrzésére nem maradt más esély, mint a különadók bevezetése, illetve a magán-nyugdíjpénztári befizetések költségvetésbe történő becsatornázása. Az Európai Uniónak lehetősége lett volna a magán-nyugdíjpénztári portfóliót az állami büdzsé részeként kezelni, ám az erre irányuló kérést elutasította, így a hiány mérséklése érdekében lépni kellett. Demján Sándor emlékeztetett, a Világbank által támogatott, a szocialisták által végrehajtott nyugdíjreformról – amelynek keretében bevezették a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagságot a pályakezdők részére – a nemzetközi szervezet is úgy nyilatkozott, hogy hibás tanácsot adott Magyarországnak.
– Amíg a felvett kölcsönöket nem fizetjük vissza, a hitelezőinktől függünk – mutatott rá Demján. Emlékeztetett, Magyarország újabb adósságcsapdája a Medgyessy-kormány száznapos programjától datálódik, amikor hitelből finanszíroztak jóléti kiadásokat. A felvett pénzt nem beruházásokra fordították, hanem közalkalmazotti béremelésre, amelynek árát mégiscsak meg kell fizetni. Ehhez gazdasági növekedés kell, amit a foglalkoztatás túlnyomó részét magukra vállaló kis- és középvállalkozások támogatásával lehet elérni. Tarthatatlannak mondta, hogy a termelésben mindössze félmillió ember dolgozik, holott e foglalkoztatotti kör nagyságát másfél millióra kell emelni. A növekedés szempontjából igazságosnak és kívánatosnak nevezte a 16 százalékos személyi jövedelemadót. A magasabb jövedelműek többletkeresete szerinte a gazdaság által felhasználható forrásokat növeli.
Az euró bevezetéséről elmondta, igazolódni látszik korábbi álláspontja, miszerint csak akkor szabad meglépni, ha az ország felzárkózott. Addig megfelelő árfolyam-politikával kell segíteni a gazdasági nehézségekből való kilábalást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.