Hospice-ház épül Debrecenben

A végső stádiumban lévő betegekkel foglalkozók oktatására paliációs képzést indít jövőre a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma, és épül egy hospice-ház is – jelentette be Paragh György, a központ elnöke.

2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente 150 ezer ember hal meg hazánkban, közülük 33 ezernél diagnosztizálnak rákot a KSH adatai szerint. E betegség utolsó szakasza pedig sok szenvedéssel teli, így sok empátiát, odafigyelést igényel orvostól és családtól egyaránt. A szinte minden családot érintő probléma kezeléséhez a Debreceni Egyetem szellemi-kulturális kisugárzásával és az orvostudományi kar professzionális tudásával egyaránt hozzá kíván járulni – közölte az új képzés kapcsán Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora. Porkoláb Gyöngyi, a debreceni Kőr Dáma Egyesület elnöke bejelentette, a leendő hospice-ház javára vasárnap jótékonysági estet rendeznek az Aranybika szállóban.
A végstádiumban lévő daganatos betegek speciális kezelésére már most is van lehetőség: a Kenézy-kórházzal közösen egy otthoni ellátási csoportot működtet a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC). Mailáth Mónika pszichológus és Gonda Andrea onkológus vezetésével tíz beteg szenvedéseit enyhítik. Ez azonban csak csepp a tengerben, hiszen a DEOEC klinikáin elhalálozó betegek több mint ötven százalékánál diagnosztizálnak boncoláskor daganatos elváltozást – mutatott rá Paragh György.
Szántó János, a DEOEC onkológiai tanszékének vezetője elmondta, az élet születés előtti szakaszának védelmére van egészségügyi ellátás Magyarországon, a halál előtti szakasz ellátására viszont még nem alakult ki az intézményrendszer. Csak a betegek 16 százaléka tölti élete utolsó részét hospice-otthonokban. Törvény írja elő, hogy a betegek végstádiumban nyújtott ellátásának ingyenesnek kell lennie, ám a finanszírozásról csak részben gondoskodik a törvényalkotó. A tb ugyanis csak a felmerülő költségek ötven százalékát téríti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.