Meg kell állítani a pénzszivattyút

Magyarország gazdasági helyzetének megerősítéséhez növelni kell az állam gazdaságirányítási szerepét, meg kell törni a monopóliumokat, újra kell tárgyalni a privatizációs szerződéseket, és szükség van az ágazati különadók fenntartására, újak bevezetésére is – fejtette ki Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a hajdú-bihari szervezet megalakulásának 160. évfordulóján rendezett ünnepségen Debrecenben.

2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország többet termel, mint amennyit költ, csakhogy az utóbbi tíz évben 11,5 milliárd forint áramlott ki az országból. Ez a 2003-ban megtermelt GDP 85 százalékának felel meg. Az előállított össztermék és az itthon elköltött jövedelem közötti különbség éves szinten öt-hat százalék körül mozgott. A jövedelemkiáramlásban 4,5 százalékot képviselnek a kamatterhek, jelentős hányaddal van jelen az árfolyamveszteség, a külföldi vállalkozások profitjának hazautalása, a kiugróan magas energia- és kommunikációs költségek, illetve a hazai termékek kárára liberalizált kereskedelem jövedelemelszívó hatása – fejtette ki Parragh László.
A kamarai elnök rámutatott, a monopolhelyzet jövedelemszivattyúként működik. Az ilyen helyzetben lévő külföldi tulajdonú vállalkozások jövedelmezősége egyes ágazatokban kiugróan magas, a bankszektor tőkemegtérülési mutatója az utóbbi három évben 155 százalék volt, 1995 óta pedig visszaforgott a befektetett tőke, és kiemelkedően jó helyzetben van a külföldi tulajdonú energiaszektor és -kereskedelem is.
Rámutatott, nálunk kerül a legtöbbe a földgáz Európában, az ipari áram ára pedig a második helyet foglalja el, és Szlovákia után nálunk a legdrágább a mobiltelefonálás. Mindezek a hazánkban tevékenykedő magyar és külföldi vállalkozások versenyképességét egyaránt rontják. Úgy fogalmazott, ez így tovább nem mehet, hatósági eszközökkel meg kell törni a monopóliumokat, újra kell tárgyalni a privatizációs szerződéseket, és szükség van az ágazati különadók fenntartására, újak bevezetésére is. A multiláncok hazai beszállítókkal kapcsolatos magatartása kapcsán hangsúlyozta, ha a szerződéseket, illetve az új áruházak nyitását kamarai ellenjegyzéshez kötik, vissza lehet szorítani a láncok által felszámolt többletköltségeket. A nyolcvanféle jogcímen beszedett hozzájárulások jelenleg 15 százalékkal csökkentik a beszállítók bevételeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.