Szocialista botránysorozat

Kizárták az MSZP-ből Juhászné Lévai Katalin volt Hajdú-Bihar megyei párt-, majd közgyűlési elnököt, mert pártja ellenében egy másik szervezetet, az ügyvédje által vezetett DISZ Kulturális és Sportegyesületet támogatta az idei helyhatósági választásokon. Úgy tudjuk azonban, ez csak ürügy, a politikus egyelőre még nem jogerős eltávolításának valódi oka, hogy egy büntetőügy miatt személye vállalhatatlanná vált párttársai számára.

2010. 12. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP hajdú-bihari szervezetének etikai bizottsága lapunk birtokába került határozata szerint Juhászné alapszabályt sértő fegyelmi vétsége az volt, hogy tudatosan határozatképtelenné tette pártja küldöttgyűlését, választókerületének vezetőségére hivatkozva megakadályozta, hogy az oda tartozó párttagok részt vegyenek a döntések meghozatalában. Zsíros Zsolt megyei MSZP-elnök, aki személyesen indítványozta a korábbi megyei elnök kizárását, súlyosbító körülményként szóbeli kiegészítésében azt is felrótta Juhásznénak, hogy az idei választások során az MSZP érdekeivel ellentétesen cselekedett, nem saját pártját, hanem az abból kinövő új szervezetet, a DISZ-t támogatta.
E Debrecenben idén létrehozott szervezet egyik érdekessége, hogy alapító tagjai és debreceni önkormányzati képviselői között ott található az a Varga Zoltán volt városi MSZP-alelnök, akit pártból való kilépése előtt a hajdú-bihari szervezet legelkötelezettebb gyurcsányistájaként tartottak számon. A másik érdekessége, hogy vezetője az a Dobrossy István, aki Juhászné megyei közgyűlési elnöksége idején az önkormányzat ügyvédje is volt, s akit az önkormányzatnál végzett jogtanácsosi tevékenységével összefüggésben közokirat- és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen pénzbüntetésre ítélték.
Közokirat-hamisítás miatt 2007-ben Juhászné Lévai Katalin ellen is eljárást kívántak indítani, ám akkoriban még országgyűlési képviselő volt, a baloldali többségű parlament pedig elutasította mentelmi jogának felfüggesztését. A nyomozó ügyészség erről lapunknak korábban úgy nyilatkozott, az ügy nem évül el, ha a szocialista politikus már nem lesz képviselő, bíróság elé állíthatják. Simon Ernő Hajdú-Bihar megyei főügyész ennek kapcsán megerősítette információnkat, Juhászné ügyét, amiben annak gyanúja merült fel, hogy szabálytalanul bízta meg a megyei pályázati pénzelosztó szervezet könyvvizsgáló cégét, még nem zárták le. Jelenleg nem gyanúsított. Erről azért nem tudnak dönteni, mert az iratok Dobrossy István és a Tóth Attilát a megyei fejlesztési ügynökség ügyvezető igazgatói székében váltó Vámosi Róbert a Legfelsőbb Bírósághoz benyújtott felülvizsgálati kérelme miatt nem érkeztek vissza a megyei nyomozó ügyészségre.
Magukat megnevezni nem kívánó szocialista forrásaink állítják, Juhászné fegyelmi úton történt eltávolítása mögött ez az ügy áll, és nem párttársaival szemben ellövetett inkorrektsége. A hajdú-bihari szocialistáknak azonban nemcsak a volt megyei elnök ügye miatt kell magyarázkodniuk választóik előtt. Juhászné egyik helyettese ugyanis a megyei közgyűlésben az a Tóth József volt, aki viszont már vádlott egy büntetőügyben. A jelenleg Polgár város polgármesterként ténykedő politikus akkor tévedt rossz útra, amikor az M3 Kht. gazdálkodási szabálytalanságai tudomására jutottak. Ahelyett, hogy feljelentést tett volna, egy 300 millió forintos közmunkapályázat elszámoláskor kibukott harmincmillió forintos hiány palástolására buzdította az alkalmazottakat. Azt tanácsolta a hiányt már maguktól is törvénytelenül, hamis bizonylatokkal lefedő kollégáknak, visszamenőlegesen tüntessék el a szabálytalanságokat, és papírozzák le újra az ügyet. Kijelentéseiről hangfelvétel is készült, amit elsőként a Hír TV Célpont című műsora hozott nyilvánosságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.