Az Ige

János evangéliumának bevezető sorai: „Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és az Isten volt az Ige S az Ige testté lett, és közöttünk élt. Láttuk dicsőségét, az Atya egyszülöttének dicsőségét, akit kegyelem és igazság tölt be.” Ezek sugalmazott gondolatok. Belőlük következik, hogy a niceai hitvallás Jézusról szólva kimondja: „És minden általa lett.” Amikor a keresztény hívők szentáldozáskor és az úrvacsorán Jézus testét és vérét veszik magukhoz, az Igével élnek.

Kristóf Attila
2011. 01. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvánvaló számunkra, akik hiszünk, hogy Jézus születése, az Ige megtestesülése az emberiség történetének döntő fordulata. Hisszük, hogy a Megváltó emberként értünk született, értünk halt meg és értünk támadt fel, hogy Atyja házában helyet készítsen nekünk. Lássuk be: enélkül a hit nélkül létezésünknek semmi értelme.
Ezért az egyik legnagyobb keresztény ünnep a karácsony, amelynek misztériumához csak a húsvét fogható. És annyiban más, hogy nincs benne szenvedés, halál, csak a születés – minden születés – végtelen öröme. E születés és az Ige csodálatos földi útja, áldozata révén lettünk mi magunk is az Úr gyermekei, még akkor is, ha erre a dicsőségre méltatlanok vagyunk.
Senki sem tudja, csak az Atya, hogy Isten báránya a betlehemi jászolban mit tudott önmagáról, küldetéséről, és mi volt számára is – lassan feltáruló – titok, amikor megérkezett közénk. De tizenkét esztendős korában, amikor szülei, Jeruzsálemben, elveszítették, majd rátaláltak a templomban a tanítók között, anyja szelíd szemrehányására már a transzcendens tudás birtokában így válaszolt: „Nem tudjátok, hogy nekem Atyám dolgaiban kell lennem.”
Az Atya dolgai pedig túl vannak időn és halálon, s nagyobbak minden létezőnél. Az Ige megtestesülése a Mindenség középpontjába állította az embert: a reménység jött el vele. De – általános emberi mértékkel mérve – meghasonlás is, ami nem egyéb, mint tagadás és szembefordulás azzal az elképesztő alapvetéssel, miszerint: „Szeressétek ellenségeiteket…” Jézus a szeretetet hirdette, de saját szavai szerint tüzet dobott a Földre. Ez a tűz ma is lobog, a „meghasonlás” ma is eleven. Karácsony napján azonban az égi fényességben mintha elhalványulnának a földi lángok. Mintha a remény és a szeretet valóban betöltené az emberek szívét, és vezérelné utunkat, amelynek célja nem lehet más, mint a Mindenhatóhoz közeledés, s az öröktől való és örökké tartó béke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.