Erősödik a nyomás a belorusz elnökre

Munkatársunktól
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a központi választási bizottság kihirdette az elnökválasztás hivatalos végeredményét, ezzel Alekszandr Lukasenko 79,65 százalékos győzelmét, az ellenzékkel szembeni durva fellépés miatt erősödik a nemzetközi nyomás Fehéroroszországra. Előbb az Európai Unió és az Egyesült Államok közös nyilatkozatban figyelmeztette a minszki vezetést, hogy felülvizsgálja az országgal fenntartott kapcsolatait, ha nem javít az emberi jogok helyzetén, majd e figyelmeztetést is kevesellve Csehország, Lengyelország, Németország és Svédország külügyminiszterei felszólították az uniót, hogy a vitatott elnökválasztás és az ellenzék elnyomása miatt hagyjon fel a közeledés politikájával. Karel Schwarzenberg, Radek Sikorski, Guido Westerwelle és Carl Bildt az International Herald Tribune című újságban közzétett nyílt levelében rámutatott, hogy Európa hosszú évek óta nem látott a fehéroroszországi eseményekhez hasonlót. „A választási csalás és a kegyetlen megtorlás társítása… a statárium 1981-ben történt lengyelországi bevezetésére emlékeztet bennünket” – írták a miniszterek, akik szerint idő- és pénzpocsékolás tárgyalásokat folytatni a fehérorosz elnökkel. A négy EU-tagállam úgy véli, hogy a jelenlegi helyzetben a demokratákkal és a kormányon belül azokkal kell elmélyíteni a tárgyalásokat, akik helytelenítik az ország által tett végzetes fordulatot.
Mindez a Varsó által eddig támogatott irányvonal változását vetíti előre. Nem utolsósorban abból a megfontolásból, hogy Lukasenkót leválasszák Moszkváról, a lengyel diplomácia korábban a szankciókra épülő politika helyett a tárgyalásokra, Minszk közelítésére igyekezett rávenni az EU-t. Varsó most elszigetelné Lukasenkót, s akár a hatalmon belüli mérsékeltek támogatásával bontaná meg a rezsimet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.