Növekvő frusztráció

Kovács Mária
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO-tagországok külügyminisztereinek csütörtöki, berlini tanácskozása után Gordan Jandrokovic horvát külügyminiszter a tőle megszokott édes mosollyal állt a kamerák elé, s ígérte honfitársainak az uniós csatlakozási tárgyalások közeli lezárását, mely örvendetes esemény után a közös kasszából tetemes pénzösszegek állnak majd rendelkezésre országa gazdasági-társadalmi felemelkedésére. Ábrázata egy rezzenésével sem árulta el, hogy ne bizakodna fenntartás nélkül ennek bekövetkeztében, vagy hogy akár sejtelme is volna róla: a horvát polgárok már nem osztják ebbéli reményét.
A téli hónapokban, az Észak-Afrikában lezajlott események hatására Horvátországon is végigsöpört egy heves tiltakozási hullám, ami azonban elég hamar elült. Nem mintha nem lett volna komoly az elégedetlenség, hanem mert kiderült, hogy a facebookos szervezők által felkínált jelszavak annak mélységét és természetét nem fejezték ki igazán. A horvát lakosság 19 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, vagy éppen annak határán, a hivatalos munkanélküliségi ráta pedig 19,6 százalék. Különösen a fiatalok közül várnak sokan hosszú évekig az első munkahelyre. Az államadósság meghaladja a GDP 100 százalékát. A folytonos megszorító intézkedések dacára jellemző a stagnálás és az újabb eladósodás. Az idén további 5 százalékkal csökkent a termelés. A kivitel éppen a legtöbb pénzt hozó termékek – jármű- és hajógyártás – esetében jelentősen visszaesett, részben az állami támogatások Brüsszel által megkövetelt megszüntetése és a hajógyárak privatizálása, részben a nyersanyagárak növekedése miatt. Folyamatosan, havonta 2-3 százalékkal drágulnak az élelmiszerek. A nagyfokú eladósodottság miatt egyre szűkülő mozgástérben a kormánynak nem futja egyébre, mint ígérgetésre és tűzoltás jellegű intézkedésekre. Az ellenzék folyton előre hozott választásokat követel, de a gazdasági felemelkedésre kidolgozott programja javarészt üres szólamok gyűjteménye. Egy friss közvélemény-kutatás szerint a két politikai tábor között nem sok a különbség a választók szemében. A legtöbben nem tudják, ki húzhatná ki a bajból az országot. Sokan reménykednek Zeljko Rohatinski jegybankelnökben, aki azonban nem kíván politikai szerepet vállalni. Ugyanakkor úgyszólván senki sem helyezte bizalmát Ivo Josipovic államfőbe, a nemzetközi közösség üdvöskéjébe és a délszláv utódállamok közötti megbékélés apostolába.
Ez a megbékélés nyilvánvalóan messze van, még akkor is, ha a térség gazdasági elitje úgy érzi, az új határok akadályozzák a gazdagodásban. Megjegyzendő az is, hogy Josipovicnak otthon sokkal kisebb a tekintélye. A horvátok érzelmi állapotát a legtalálóbban talán a frusztráció szóval lehet jellemezni. Egyszerűen nem erre számítottak a függetlenség kivívásakor. Csalódottságukhoz hozzájárul a hágai bíróság is, amely a támadó és a megtámadott közötti különbséget összemosva inkább az ellentétek elmélyítésén, semmit elsimításán munkálkodik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.