Röviden

MTI
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi lesz a Marcallal?
Hat hónappal a tragédia után még mindig nincs előrelépés a vörösiszap-katasztrófa sújtotta övezet élővilágának rehabilitációjában – állítja a WWF.
A zöldszervezet rendszerszemléletű megoldásokat sürget a lúgos iszap által elöntött területek újjáélesztésekor, továbbá a Marcal komplex rehabilitációjának megkezdésére hívja fel a figyelmet. Mindez szerintük nem csak az ökológiai egyensúly érdekében fontos, hiszen a megfelelő intézkedések elmulasztásának gazdasági vonatkozásai is vannak a helyi életközösségre nézve. (www.wwf.hu)

Cél előtt a napkoronabajnok
Néhány hét múlva kiderül, melyik magyar város vagy falu a bajnok a napenergia hazai felhasználásában. Az úgynevezett napkorona-bajnokságban magyar települések vesznek részt három kategóriában:
az a falu vagy város nyer, ahol a legmagasabb az egy főre jutó napkollektor-felület, a napelem-kapacitás, valamint a kettőből számított összpontszám. A tavalyi győztesek a díj mellett többek között napkoronabajnok településtáblát, illetve németországi tanulmányúton való részvételt nyertek. Az országos program egyértelmű sikerét jelzi, hogy a tavalyihoz képest idén már kétszer annyi település vesz részt a versengésben. (www.napkoronabajnoksag.hu)

Gyorsan fogy az ózonréteg
A Nap káros ultraibolya-sugárzásától védő ózonréteg eddig nem tapasztalt mértékű fogyatkozását figyelték meg az Északi-sark felett tudósok a Meteorológiai Világszervezet (WMO) mai tájékoztatása szerint. A tél elejéhez képest március végére negyven százalékkal vékonyodott az ózonréteg, a korábbi legmagasabb mérték harminc százalék volt. Ilyen léptékű csökkenést az utóbbi 15 évben többször is mértek. Az ózon példátlan méretet öltő fogyatkozásának oka a légkörben jelenlévő ózoncsökkentő anyagok és a sztratoszférában tapasztalt rendkívül hideg tél – mutatott rá közleményében az ENSZ szakosított intézményeként működő WMO. (MTI)

Autók banánból?
Brazil kutatók különösen ellenálló rostok előállítását tervezik az autóipar számára, mégpedig banán- és ananásznövényekből, emellett a szizál- és a kókuszrost alkalmazása is szóba került. A cellulózrostokat egy kuktaszerű edényben vegyszerek segítségével töredékekre bontják. A folyamat eredményeképp nanométer nagyságú rostok keletkeznek, amelyeket hagyományos műanyaghoz kevernek. Az így előállított munkadarabok könnyűek, ugyanakkor különösen szilárdak és ellenállók, minőségben megközelítik a kevlárt, amely a golyóálló mellények alkotórésze. Alcides Leao, a Sao Paulo-i Állami Egyetem kutatója és kollégái műszerfalak, lökhárítók és más karosszériaelemek előállítását tervezik az új anyagból. (www.greenfo.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.