Sorozatosan eltervezett büdzsék

Több olyan év is volt 2002 és 2010 között, amikor a költségvetés hiánya az eredeti terveket csaknem harminc százalékkal meghaladta – hangzott el az eladósodottságot vizsgáló albizottság tegnapi ülésén. – A költségvetésből csak kismértékben kellett forrást biztosítani a Magyar Nemzeti Banknak – erről beszélt a testület ülésére meghívott Simor András jegybankelnök.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorozatosan alábecsülték az állami kiadásokat, illetve túlzottan magas bevételekkel számoltak a költségvetések készítői. Ez okozta a rendkívüli magas államháztartási hiányokat 2002 és 2010 között – tájékoztatta az államadósságot vizsgáló albizottság képviselőit Becker Pál, az Állami Számvevőszék főigazgatója tegnap. Mint ismert, a vizsgált időszak csaknem 30 százalékpontos államadósság-növekedésének háromnegyedéért a hiány a felelős. Ez 9000 milliárd forinttal emelte meg az államadósságot az előző két szocialista ciklus alatt. Például 2003-ban a deficit 163 milliárd forinttal, azaz csaknem 29 százalékkal haladta meg a tervezetet, s e tekintetben 2006-ban is 28 százalékos eltérés mutatkozott.
– Elképesztő fegyelmezetlenség olvasható ki az elmúlt nyolc év gazdálkodásának áttekintéséből – reagált a számvevőszéki jelentésre Dancsó József fideszes képviselő, az albizottság elnöke. S ezen belül 2003 „az egyik legkatasztrofálisabb év volt”. A testület elnöke megjegyezte, hogy az MSZP–SZDSZ-kormány idején a Budapest Airport értékesítéséből finanszírozták a túlköltekezést, s ezzel a feszítő államháztartási problémák megoldását későbbre tolták. Dancsó azt is firtatná a következő üléseken, hogy mi vezérelte az előző kormányokat a nyugdíjkasszából való pénzek kivonására, nyugdíjreform nélkül ugyanis e területen a kifizetésekkel összhangban lettek volna a bevételek. Babák Mihály fideszes képviselő, az albizottság tagja szerint az elmúlt nyolc év rossz döntései miatt mára eljutottunk oda, hogy az adósságszolgálat révén a bankoknak termelünk. Szerinte az egészségügyi kassza irtózatos mértékű hiányának okait is vizsgálni kell a jövőben.
Az egyik korábbi albizottsági ülésen elhangzott, hogy az államadósság-növekedés kisebb hányadáért az MNB-nek juttatott források a felelősek. – Kódolva van a rendszerben, hogy a jegybank kamateredménye mínuszos. A magas adósság miatt ugyanis jelentősebb mértékű devizatartalékokra van szüksége az országnak, azonban ennek kihelyezéséért alacsonyabb kamat nyerhető, mint amennyibe kerül – magyarázta a tegnapi ülésen Simor András, a jegybank elnöke. Mint mondta, a központi pénzintézet a vizsgált időszakban nem terhelte veszteséggel a költségvetést, ugyanis amit kamatoldalon veszített, az árfolyam oldalán megnyert. Egyedül az árfolyamsáv eltörlése miatt szorult a GDP 2 százalékának megfelelő pótlásra. Az MNB azért hívott le a Nemzetközi Valutaalaptól 1,5 milliárd euró értékű hitelt, mert szükségesnek ítélte a tartalékok növelését; ezt egyébként nem számolják bele az államadósságba. – A folyamatos hiányok nehezítették a jegybank céljainak az elérését is az elmúlt nyolc évben – ecsetelte Simor.

Jó finanszírozási képesség. A folyó fizetési mérleg 366 millió eurós többlettel zárt tavaly a negyedik negyedévben, több mint a duplája lett az elemzők által várt 180 millió eurónak – derül ki a jegybank tegnapi jelentéséből. A friss adatokra reagálva Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője az MTI-nek különösen kedvezőnek nevezte a magas külső finanszírozási képességet, amely mellett tőkebeáramlás is van, így az ország bruttó és nettó államadóssága csökken. Erőteljesnek minősítették Magyarország nettó külső finanszírozási pozícióját londoni elemzők is. A jegybank azt is közölte, hogy Magyarország nettó külső adóssága 1,55 milliárd euróval csökkent a múlt év negyedik negyedében, és 50,8 milliárd eurót tett ki. A teljes külső adósságon belül a kormányzati szektor és a jegybank nettó külföldi adóssága azonban 880 millió euróval nőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.