Számára még mindig a boksz az első

Április 16., május 21., június 4., esetleg még később – Erdei Zsolt legközelebbi mérkőzésével kapcsolatban egyelőre ezek a dátumok merültek fel, és az első kettő már ki is esett. A szóba került ellenféljelölteket helyhiány miatt fel sem soroljuk, legyen elég annyi, hogy egyelőre még minden bizonytalan a profi bokszkarrierjét egy év szünet után tavaly novemberben Amerikában újrakezdett Madár további sorsával kapcsolatban. Maga az érintett viszont a bizonytalanság ellenére optimista.

Deák Zsigmond
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennyi kombinációt a legképzettebb bunyósok sem ütnek, mint amennyi megjelent arról, miképp folytatódik a karrierje. Az ember lassan kezd is belefásulni abba, hogy felmerülnek időpontok, ellenfelek, az idő pedig csak telik-múlik. A legfőbb érintettként nem unja már? – fordultunk a WBO-szervezet egykori félnehéz-, s a WBC cirkálósúlyú világbajnokához, Erdei Zsolthoz.
– Igazából a szurkolók többet kombinálnak, mint én. Egészen jól bírom a bizonytalanságot, de azért mégis kezd lassan tele lenni a hócipőm. Arról van szó, hogy alapvetően április 16-ra készültem, végignyomtam egy tizenkét hetes munkát, ausztriai magaslati edzőtáborral és egyebekkel, aztán kiderült, hogy nem bokszolok a jövő hét végén. Most kissé visszafogom magamat, nehogy túledzettség lépjen fel, viszont a szinten tartás kötelező.
– A felkészülésnek éppen az a lényege, hogy minden napra, órára kiszámolt, így amikor kiderül, hogy borul a menetrend, az addigi megfeszített munkát kis túlzással le lehet húzni a vécén. Szakmai szempontból létezhet ennél nehezebb szituáció?
– Azért ez nem egészen így van, de az tény, hogy át kellett állnom. Az április 16-i még biztosan egy langyosabb meccs lett volna, és amikor felmerült, hogy később, de komolyabb tétért küzdhetnék, nyilvánvaló volt a döntés. Június 4-re felmerült több opció, például eliminációs mérkőzés Chris Henryvel, de ahogy most látom, nem ennek a legnagyobb a valószínűsége, hanem a tavaly novemberinél komolyabb, tízmenetes meccsnek. Ezt a számítást az húzhatja keresztbe, ha meg tudunk egyezni az IBF világbajnokával, Tavoris Clouddal.
– Nem idegesíti a bizonytalanság?
– Nem annyira, inkább az, hogy amikor kérdeznek a hogyan továbbról, mint például ön most, egyszerűen nem tudok semmi konkrétumot mondani. Mondjuk megszoktam a hasonlót még az Universumnál, annyi a különbség, hogy akkor mindent a klub intézett, most viszont nekem is jóval nagyobb a szerepem, beleszólhatok az ügyekbe.
– Netalán már visszautasított valamilyen ajánlatot, azért a késés?
– Dehogy, amikor a promóterem mondja, akkor szívesen bokszolok, minél erősebb ellenféllel minél komolyabb tétért, annál jobb.
– Ezúttal nem Hamburgban kell várakoznia és edzenie, hanem itthon reménykedhet az Amerikából érkező hírekben, s úgy tűnik, hazai pályán egyre többet foglalkozik a további civil életével is.
– Természetesen, hiszen szeretnék mit kezdeni magammal a pályafutásom végeztével is, nehogy egy üres szakadékba zuhanjak, mint sok más bunyós a viszszavonulása után. Most éppen a feleségemről, Arabelláról elnevezett ásványvíz bevezetésén dolgozunk, és ebben a munkában rám is szükség van. Ám egyértelműen a bunyó áll az első helyen, tehát ha bezavarnának egyéb tevékenységek, akkor azokat elhagyom, vagy visszaveszek belőlük.
– A szakmai munkából is viszsza kellett vennie, pedig mesterével, Fritz Sdunekkel keményen dolgoztak az Alpokban.
– Erőnléti edzőm, Klink Zoltán itthon is mindennap meghajt, azt mondja, semennyit sem szabad kihagyni, legfeljebb rövidebb sorozatokban erősítek. Meg is látszik, hiszen szinte súlyban vagyok.
– Csak éppen nincs miért mérlegelnie. Készen áll a komoly megméretésre?
– A felkészültségem alapján hat hét múlva nyugodtan jöhetne Tavoris Cloud és a világbajnoki címmeccs.
– És Bernard Hopkins? Ő közel tíz évvel idősebb önnél is, betöltötte a 46-ot, mégis a világszínvonalat képviseli, ahogy legutóbb Jean Pascal ellen bizonyította.
– Fenomén a pali, minden elismerésem az övé, de egyszer az ő ideje is lejár. Remélem, hogy éppen ellenem. Abszolút optimista vagyok, bízom magamban és abban, hogy összejön egy világbajnoki vagy Hopkins elleni mérkőzés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.