Tömeggyilkosság, politika, erkölcs

Hírösszefoglaló
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katyn esszenciálisan jelenítette és jeleníti meg a kommunizmus minden barbarizmusát, embertelenségét és tisztességtelenségét – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szombaton Veszprémben a Katyn: tömeggyilkosság, politika, erkölcs című kiállítás megnyitóján.
Mint fogalmazott, a gyilkosságsorozat, amelyet az oroszországi Szmolenszk városához közeli katyni erdőben a szovjet NKVD emberei 1940 tavaszán elkövettek – mintegy 22 ezer lengyel katonatisztet és értelmiségit mészároltak le –, nemcsak a lengyel hadsereg vezetése, hanem a közép-európai civilizáció elleni gaztett is volt. A miniszterelnök-helyettes szerint ezért Katyn minden olyan közép-európai nemzet tragédiája is, amely az azt követő évtizedekben a kommunizmus alatt szenvedett. Mint mondta: a szovjetek Katynban ismét bizonyságát adták, hogy számukra nincsenek szabályok, nekik nem szent az emberi élet, az számukra csak eszköz. Konrad Sutarski, a Magyarországi Lengyelség Múzeum és Levéltár igazgatója hangsúlyozta, hogy a katyni mészárlásra és a lengyelek ellen másutt is elkövetett gyilkosságokra a Szovjetunió legfelsőbb vezetése – élén Sztálinnal – adta ki a parancsot.
Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete azt emelte ki: a kiállítás is üzeni, hogy az igazság, legyen bár keserves, mindig jobb, mint a legkifinomultabb hazugságok.
Navracsics Tibor beszédében felidézte, hogy tavaly április 10-én Szmolenszk közelében lezuhant a lengyel köztársasági elnököt és a lengyel politikai, közéleti elitet szállító repülőgép, akik egy katyni kegyeleti megemlékezésre érkeztek volna. Ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy Katyn magyar áldozatokat is szedett, akiknek választott hazájuk volt Lengyelország. A miniszterelnök-helyettes szerint a lengyel–magyar barátság több, mint a két nemzet barátsága, kötődésük a közép-európaiságnak, Közép-Európa eszméjének oszlopa is.
A tárlat a megyei Laczkó Dezső Múzeumban május 15-ig látható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.