Vajdaság: nincs pénz a kutatásra

Anyagi okok miatt akadozik a vajdasági magyarok ellen 1944–45-ben elkövetett atrocitásokat vizsgáló magyar–szerb történészbizottság munkája.

Pataky István
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél évvel ezelőtt született kétoldalú államfői megállapodás a közös történelmi tényfeltáró bizottság létrehozásáról. A munkába bevonták a magyar és a szerb akadémiát is, a tagokat mindkét részről kijelölték, jelenleg azonban pénzhiány miatt alig van előrelépés az ügyben. Pál Tibor, a vegyes bizottság szerbiai tagja a Vajdaság Ma hírportálnak elmondta, mindkét oldalon a kormányok által beígért pénz átutalására várnak, hiszen ennek hiányában nem tudnak utazni, dolgozni. „Magyarországon a kutatócsoport ideiglenesen az MTA egyik számláját használja, szerb társelnökünknek pedig van egy jóváhagyott minimális kerete, amely a legszűkösebbekre elegendő. A tényfeltárás vonatkozásában a politikai szándék és a jóindulat mindkét oldalon megvan, reméljük, hogy ehhez hamarosan a szükséges pénz is társul” – nyilatkozta az újvidéki egyetem docense, hozzátéve: „ha állami szinten komolyan gondolják a tények feltárásának szükségességét, akkor szégyen, ami most történik”. Ózer Ágnes, a szerbiai bizottság másik tagja néhány nappal ezelőtt az újvidéki Magyar Szónak mondta el, kollégáinak még útiköltségre sincs pénzük, nemhogy kutatásra.
A bizottság szerb tagozata múlt szerdán tartotta meg alakuló ülését Újvidéken. A magyar csoport januárban egyeztetett először. A munka célja az 1944–45-ben kivégzett délvidéki magyarok sírjainak feltárása és annak a máig vitatott kérdésnek a tisztázása, hogy hány áldozata volt a mészárlásnak.

Szerb ígéret. Ivica Dacsics szerb belügyminiszter tegnap Budapesten egy újságírói kérdésre válaszolva közölte: változtatni szándékoznak a szerb rendőrségi törvényen, amely tiltja, hogy kettős állampolgárok a rendőrség kötelékében szolgálhassanak. A tárcavezető arról is szólt, hogy a Vajdaságban a múlt évben 40 százalékkal csökkent a magyarok sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. Tavaly 21 ilyen eset történt, ezek közül mindössze kettő volt fizikai támadás, a többi telefonos fenyegetés, falfirka volt. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.