Tizenhetes

Deák Zsigmond
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bevallom, Mészáros Norbertet már akkor a szívembe zártam, amikor pár éve a DVSC aktuális bajnoki címe után elárulta, kedvenc itala a sör, kedvenc étele a pacal. A sok ásványvíz, narancslé, kóla, pulykamell és olaszos tészta között üdítő kivételnek hatott ez a kevésbé profinak tűnő, mégis keresetlen őszinteség. Vagy jó poén… A pápai születésű, többek között Cottbust is megjárt játékos persze elsősorban nem ezzel tűnt ki. Középhátvédként kiválóan kamatoztatta magasságát és gyorsaságát, fontos szerepet játszott abban, hogy a Loki sorra nyerte a hazai trófeákat, s bekerült a Bajnokok Ligája főtáblájára, ő maga pedig a magyar válogatott keretébe.
Éppen egy BL-meccs indította el a kálváriáját csapattársával együtt 2009 őszén, amikor a debreceniek 4-3-ra kikaptak a Fiorentinától a Puskás-stadionban. Polekszics kapus ügyetlenkedése sokaknak már a helyszínen feltűnt. A védő rossz teljesítménye viszont már csak azért sem szúrhatott szemet, mert fél óra múltán le kellett cserélni korábbi sérülése kiújulása miatt. Igaz, akkor már 3-1-re vezettek az olaszok, így a sérülést és a cserét másként is lehetett értelmezni. Az európai futballszövetség, az UEFA a megvesztegetési botrány kipattanásának idején pedig mindent szeretett „másként” értelmezni. S noha a bochumi ügyészség több ezer oldalas vádiratában senki sem említette néven Mészárost, elegendő volt az egyik bűnöző egyetlen utalása – miszerint úgy tudja, a 17-es mezben játszó debrecenivel is „próbálkoztak” a manipulálók –, s az UEFA ez alapján tavaly nyáron másfél évre eltiltotta, hétezer eurós büntetést is kiszabott rá, mely tételeket később másodfokon is megerősítette. (Polekszics esete más, őt valóban megkeresték, s noha nem tudták rábizonyítani, hogy pénzt fogadott el, a bejelentési kötelezettség elmulasztása nála „megállt”.)
Nem akarom mentegetni Mészárost, de akinek vaj van a füle mögött, az ritkán fakad sírva elítélése, majd felmentése kapcsán. Márpedig ő ezt tette, előbb tehetetlen dühében, majd boldogságában. A Sportdöntőbíróság (CAS), ahová befutott a fellebbezés, elvétve ítél a nagyhatalmú sportszervezetek (NOB, UEFA, FIFA) ellenében, még kevésbé egy kis ország ismeretlen versenyzője javára. Most ez történt, de még messze a happy end, ha eljön egyáltalán. Hiszen a most harmincéves játékos legutóbbi tétmérkőzése és felmentése között szinte napra pontosan egy esztendő telt el, ennyi esett ki pályafutása zenitjén. Nagy kérdés, eljut-e valaha arra a szintre, ahol járt. Szerencséjére a DVSC kiállt mellette, a fél fizetését biztosította a nehéz napokban, no meg edzéslehetőséget a második csapat mellett, illetve a téli törökországi felkészülés során.
„Azt vették el tőlem, amit a legjobban szeretek” – jelezte helyzete tragikus voltát megkeresésünkkor Mészáros, majd szerényen hozzátette: „Nem én nyertem meg a pert, hanem Léka Andor és Micskey István ügyvéd urak, engem csak felmentettek…” Az UEFA elleni kártérítési igényét nem részletezte, azt viszont szinte vidáman mondta, mert már tétre menően mondhatta, hogy sérült a combközelítő izma, de ha meggyógyul, csereként beszállna a Loki második, majd esetleg az első csapatába.
Kívánjuk, hogy sikerüljön, bár ez esetben a kedvenc sört és pacalt hanyagolni kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.