Demeter György váltja Kántort Kaposváron

Novák Attila
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képzeljük el, hogy Rátgéber László ismét a pécsi hölgyek edzője lesz (mint ahogy másfél évvel ezelőtt kis híján meg is történt). Olyan hír, amire mindenki felkapná a fejét. Demeter György legalább akkora egyéniség a maga szakterületén, röplabdában, mint Rátgéber kosárlabdában, az ő hazatérésének híre mégsem hozza lázba a sportszerető közönséget. Ez persze legkevésbé az ő hibája, inkább a röplabdáról mond kritikát. Demeter György mégis figyelmet érdemel. Ő még akkor volt klasszis játékos, amikor a jelenleginél sokkal magasabban jegyezték a magyar röplabdát; 202-szeres válogatott, játékosként kétszeres, edzőként hétszeres magyar bajnok, majd Törökországban dolgozott hosszú éveken át.
Mától pedig a Kaposvár szakmai igazgatója. Ami két okból is pikáns. Egyrészt, mert februárban, amikor menesztették a Fenerbahcétól, azt mondta, nem szándékozik Magyarországon munkát vállalni, másrészt a sportág másik kiemelkedő egyéniségét, Kántor Sándort váltja a kispadon. Nehezen is érthető, Kántor miért lett kegyvesztett a somogyi megyeszékhelyen, hiszen 2006-ban megváltóként érkezett vissza egykori sikerei helyszínére, s az irányításával – négy éven át játékosedzőként, a mögöttünk hagyott idényben pedig már csak edzőként – minden évadot magyar bajnokként és kupagyőztesként zárt a Kaposvár. Ám Demeter még nagyobb szaktekintély, ráadásul, miként az érdeklődésünkkor elmondta, ő már nem a saját boldogulását keresi az edzői munkában:
– A napokban többször a fejemre olvasott nyilatkozatban arról beszéltem, hogy felnőttcsapatnál nem feltétlenül szeretnék dolgozni. Ötvennégy éves vagyok, amit a profivilágban lehetett, azt hiszem, elértem. Nekem az edzői munka ma már nem megélhetési kérdés. Az egykori céhlegények mintájára elérkezettnek láttam az időt a hazatérésre, hogy átadjam a tudásomat. Elsősorban az utánpótlás területén szerettem volna feladatot vállalni, ám megértettem, hogy nehéz anyagi helyzetében a kaposvári felnőttcsapatnak is szüksége van a segítségemre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.