Formálódó főpályaudvarterv

Nem vitás, határozottan foglalkoztatja a MÁV vezetését a fővárosi nagy pályaudvarok távlati jövője. Ennek bizonyítéka, hogy a közelmúltban a vasúttársaság mérnökei meghallgatták a főpályaudvar-koncepciót megalkotó Hábel György nyugalmazott vasúti mérnököt.

2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több évtizedes ötlet vált népszerűvé a közeli hetekben: Hábel György – ma már nyugalmazott – vasútépítő mérnök, aki a MÁV Tervező Intézetében az 1970-es években a központi pályaudvarral is foglalkozó fejlesztőosztály tagja volt, az elmúlt napokban – cikkünk nyomán – több alkalommal is ismertette az elektronikus sajtóban a mai helyzetre aktualizált terveit. Az idős szakember lapunk kérdésére elmondta, hogy a napokban meghívást kapott a nemzeti vasúttársaság menedzsmentjétől, hogy a MÁV mérnökei, valamint meghívott külső szakértők körében ismertesse elképzeléseit. A találkozón előadást tartott, majd órákon keresztül válaszolt a hallgatóság kérdéseire. A meghallgatás azzal zárult, hogy a vasúttársaság szakértői csoportot kért fel Hábel György koncepciójának az értékelésére.
Hábel György a 70-es években a fővárosi metró építése kapcsán foglalkozott a vasúti és városi kötött pályás közlekedés összekapcsolásával. A cél az volt, hogy a 3 nagy pályaudvarhoz (Keleti, Nyugati, Déli) igazodjon a metrófejlesztés. De már akkor létezett olyan elképzelés is, amely szerint a három nagy pályaudvart egy átmenő központi pályaudvarban egyesítenék. A Hábel György által kidolgozott koncepció szerint ez a Budapesti központi pályaudvar, amely helyileg a mai Kőbánya-alsó, Kőbánya-felső és Kőbánya-teher háromszögben lenne. Azért ez a legmegfelelőbb hely, mert szinte az összes Budapestet érintő vasútvonal itt fut keresztül. A tervezett állomás kétszintű, és az utasok közlekedését a szintek között mozgólépcsőkkel oldanák meg.
A kőbányai – az expó területét érintő – főpályaudvart azonban metrócsatlakozással kell ellátni. Ez nem olyan nehéz feladat, mint első pillantásra látszik – állította Hábel György. Kevesen tudják ugyanis, hogy a 2-es metró Stadionok állomásán azért létesítettek eredetileg négy vágányt, hogy később oda fusson be a gödöllői HÉV. Ez a terv akkor meghiúsult, de ez az adottság lehetővé tenné, hogy innen ágazzon el az új metrószakasz Kőbánya felé.
Ha a Hauptbahnhof (főpályaudvar) koncepció győzedelmeskedne, a Keleti, a Nyugati, a Déli pályaudvarok megszűnnének vagy funkciót váltanának. Ezzel az elgondolással szemben a meglévő vasútállomások és -vonalak összekötésével alkotna elővárosi és városi vasúti hálózatot az úgynevezett S-Bahn-koncepció. Az elképzelés lényege, hogy motorvonatok szállítanák az utasokat többnyire a jelenlegi körvasút vonalán. A járatok érintenék Óbudát, a Nyugatit, Zuglót, Ferencvárost, a Lágymányosi híd budai hídfőjét, az Etele teret, a Déli pályaudvart, a Széll Kálmán teret pedig alagút kötné össze a Nyugati pályaudvarral. Az S-Bahn-koncepciót fél évtizede dolgozta ki a Főmterv, és a fővárost érintő vasúti beruházások előkészítése azóta is ezen a nyomon haladt – mondta el lapunk kérdésére Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő szóvivője. Ha most félretennénk az S-Bahn-koncepciót, és hozzákezdenénk előkészíteni egy gyökeresen mást, akkor elvesztenénk öt évet és sok milliárd forintnyi uniós forrást – vélekedett a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.