Gondban a kínai bankok

Hajdú Péter
2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bankrendszer likviditási nehézségei miatt a kínai jegybank felfüggesztette nyílt piaci tevékenységét. Jól érzékelteti a probléma nagyságát, hogy a kínai pénzügyminisztérium múlt csütörtökön a kilátásba helyezett húszmilliárd jüan értékű, egy év lejáratú állampapír-kibocsátásnak mindössze 67 százalékát tudta értékesíteni, mert jelentősen csökkent a bankpiaci likviditás. A kínai bankközi finanszírozási kamat a múlt kedden akkor emelkedett jelentősen, amikor a jegybank ötven bázisponttal növelte a bankok kötelező tartalékrátáját. A mostani emelés idén már a hatodik volt.
Sarkadi Kornél, a Cashline elemzője a hírrel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani információ csak egy újabbat jelent abban a sorban, amelyben a kínai bankrendszer gondjait jelzi. Legutóbb arról érkezett hír, hogy a kínai önkormányzatoknak 400-500 milliárd dollár központi finanszírozásra lenne szükségük. Hasonló a helyzet, mint 2006–2007-ben az USA-ban. Egyre nő a rossz hitelek aránya, s mind nagyobbra fújják az ingatlanpiaci buborékot a távol-keleti országban. Miután azonban a kínai bankrendszer közel sem anynyira átlátható, mint az európai vagy az amerikai, nem lehet megmondani, eléri-e – s ha igen, mikor – a hiány azt a mértéket, ami már komoly gondot jelenthet a finanszírozásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.