Leszerelik a trükkös külföldi rendszámot

Elveszik a külföldi rendszámot szeptember 1. után azoktól az itthon élő, de idegen zászló alatt közlekedő autósoktól, akikről kiderül, hogy jogellenesen használják azt. Azután már az üzembentartónak kell igazolnia, hogy jogosan használta a külföldi felségjelet.

2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan véget ér a szlovák, német, amerikai vagy akár más állam felségjele alatt autózók aranyélete. A parlament megszavazta, a kormány pedig rendeletében kihirdette, hogy az ellenőrzés helyszínén el kell venni a külföldi rendszámú járművek jogellenes belföldi használata esetén a rendszámot. A döntés a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg. A szeptember 1-jétől hatályos szabályozás kimondja, ha a közúti, telephelyi ellenőrzés során kiderül, hogy a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésére vonatkozó szabályok szerint a járművet jogellenesen használják, akkor a külföldi hatósági jelzést és engedélyt a helyszínen el kell venni, és azt nyolc napon belül meg kell küldeni a jármű belföldi üzembentartója szerint illetékes közlekedési hatóságnak. A hivatal bevonja a rendszámot, és felhívja a tulajdonost, hogy 15 napon belül kezdeményezze az autó belföldi forgalomba helyezését. Ha az autós okirattal igazolja, hogy jogszerűen közlekedett külföldi rendszámú autójával, visszakapja a hatósági engedélyt és jelzést, az eljárást pedig megszüntetik.
Az Országgyűlés július 4-én döntött a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésére, használatára vonatkozó szabályok megváltoztatásáról, így szeptembertől az üzembentartók nem hivatkozhatnak külföldi szokásos tartózkodási helyükre a nem magyar rendszám használatakor, azt csak a rendszeres külföldi munkavégzéssel vagy a magyarországi forgalomba helyezés megkezdésével igazolhatják.
A jogszabályok megváltoztatására azért volt szükség, mert a jelenleg érvényes szabályozással könnyen vissza lehet élni. A külföldi ideiglenes lakcím, céges székhely fenntartására, külföldön alapított, de tevékenységet nem végző cégek létrehozására valóságos iparág jött létre a környező országokban az utóbbi években. Különösen Szlovákia vonzó a járművet külföldön forgalomba helyezők számára, akik így nemcsak a hazánkban kirívóan magas regisztrációs adót spórolják meg, de emellett egy sor más közterhet egyáltalán nem vagy lényegesen kisebb mértékkel fizetnek meg. A Magyar Gépjármű-importőrök Egyesületének kalkulációja szerint egy luxusautó 15 millió forintos árából akár 4-5 milliót is megtakaríthatnak a külföldi forgalomba helyezéssel az üzemben tartók – természetesen ugyanenynyivel lesz szegényebb a magyar költségvetés. A külföldi rendszámmal közlekedők emellett a közlekedési szabályok megszegésének veszélyét is bátrabban vállalják, mert a büntetés behajtása az államok egymás közti adatközlésének lassúsága miatt nehézségekbe ütközik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.