A Bánk bán újratöltve

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft.-t bízta meg a Bánk bán Los Angeles-i bemutatójának előkészítésével – jelentette be hétfőn közleményben a szaktárca, látványosan nem említve az ötletadó Megakoncert 2006 Kft.-t. A Megakoncert tegnap üdvözölte a bejelentést. Bár az idei, november 16-ra beharangozott bemutatót Los Angelesben lefújták, 2012 őszén mégis lehet Bánk bán a Los Angeles-i Operában.

Tölgyesi Gábor
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft.-t bízta meg a Bánk bán Los Angeles-i bemutatójának előkészítésével. Az állami cég arra kapott felhatalmazást, hogy vegye fel a kapcsolatot a Los Angeles-i Operaházzal, tisztázza a szakmai, pénzügyi és adminisztratív kérdéseket, illetve kösse meg a szükséges szerződéseket a darab mihamarabbi színpadra állítása érdekében – jelentette be hétfőn közleményben a szaktárca. A kommüniké szerint a kultúráért felelős államtitkárság a kormány erre vonatkozó döntésével összhangban azon dolgozik, hogy Erkel Ferenc Bánk bán című operáját a következő idényben – azaz legkorábban 2012 őszén – bemutassák a Los Angeles-i Operaházban. A nemzeti opera színreviteléhez szükséges állami források változatlanul rendelkezésre állnak, a kormány 200 millió forintot csoportosított át erre a célra a Nefminek – erősítette meg a szaktárca.
Megírtuk: a Nefmi kultúráért felelős államtitkára, Szőcs Géza, Plácido Domingo világhírű tenor, a Los Angeles-i Opera igazgatója – mint a leendő előadás karmestere –, valamint Magony Zsolt, a Megakoncert társproducere múlt év december 19-én közös sajtótájékoztatón jelentette be, megállapodás született arról, hogy a Los Angeles-i Opera a jövő évadban bemutatja a Bánk bánt, továbbá arról is, hogy az előadás a Megakoncert koprodukciójában, a magyar kulturális kormányzat támogatásával valósul meg. Eredetileg kettő – később négy – előadásról volt szó, a két előadás büdzséjét Magony Zsolt akkor 50-150 millió forintra becsülte.
Bár a Megakoncert 2006 Kft. állítja, három év munkája, továbbá magán- és kapcsolati tőke fekszik abban, hogy a Los Angeles-i Opera 43 tagú igazgatósági bizottsága elfogadta, hogy az Amerikában teljesen ismeretlen Erkel Ferenc operáját bemutassák, a Nefmi hétfői közleménye látványosan nem hozta szóba a magyar koncertszervező céget. A kulturális államtitkárság mindezt nem kommentálta – a Filharmónia Budapest is elhárította megkeresésünket –, kormány közeli forrásunk is csak annyit jegyzett meg: a Megakoncert említetlensége nem véletlen.
A Megakoncert tegnap nyilatkozatban üdvözölte a bejelentést, hangsúlyozva, a Los Angeles-i Opera koprodukciós partnereként továbbra is részt vesz az előadás előkészítésében, mivel a produkciót magántőkéjéből a társaság hozta létre. – Cégünk szempontjából is jobb, ha a minisztérium nevében az állami tulajdonú Filharmónia Budapest szerződik a Los Angeles-i Operával.
Ez már június 29-től ismert tény, ekkor bízta meg a támogatói szerződés elkészítésével Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár a Filharmóniát. Ekkor mutattuk be a LA Bánk bán véglegesített szereposztását. A támogatói szerződés előkészítése során, az Nefmi oldalán is már a nevezett felek voltak a partnerek. A Megakoncert az Amerikai Magyar Koalíció és hazánk diplomáciai külképviseleteinek együttműködésével ez elmúlt hónapokban hozta létre azt a védnöki bizottságot, amely az amerikai szponzorokat igyekszik meggyőzni a Bánk bán támogatásáról – mondta el Magony Zsolt társproducer. – A főtámogató magyar állam mellett ugyanis a fennmaradó összeget magánadományozóktól várjuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.