Célkeresztben a líbiai vízhálózat?

Zord Gábor László
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július utolsó hetében elsőként az orosz Pravda, majd több internetes oldal is beszámolt arról, hogy a Líbia elleni légitámadások részeként a NATO bombázta azt a vízcsőhálózatot, amely a Szahara alatti óriási kristályvíztartalékot köti öszsze a parti városok fogyasztóival, s amelynek folyamatban lévő kiépítése a Kadhafi-rezsim egyik legnagyobb fejlesztési erőfeszítése volt a háború kitöréséig. A projekt azt célozta, hogy az ország jelentős energiahordozó-kivitele mellett önellátó, majd exportképes legyen élelmiszerből is. A támadásig a líbiaiak 70 százalékának vízfogyasztása származott innen, de a földek nagyobb részét is már ebből öntözték.
A nyugati gépek később csapást mértek Bregában arra az üzemre is, amely a vízhálózat építéséhez szükséges gigantikus csöveket gyártja.
A hír, ami a norvég terrortámadás árnyékában kevés figyelmet kapott, arra világít rá, hogy a NATO egyre rugalmasabban értelmezi az ENSZ BT intervencióra felhatalmazó, a polgári lakosság védelméről szóló mandátumát. A szövetség válasza: a kormányerők saját céljaikra használják a civil infrastruktúrát, ami így legitim célponttá válik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.