Kockázatkerülő befektetők

Hírösszefoglaló
2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Extrém kockázatkerülés tapasztalható az európai részvénypiacokon, az intézményi befektetők portfólióiban a készpénzarány közel olyan szinteken van, mint a válság legsötétebb hónapjaiban. A Portfolió.hu összeállítása szerint a mostani várakozások a kiterjedt adósságválság és a recessziótól való félelem okán még egy ideig fennmaradhatnak, azonban ha fordulat jön, az vélhetőleg igen erőteljes lesz.
A gazdasági szakportál idézi a Nomura pénzügyi-befektetési tanácsadó értékelését, amely szerint bár az Amerikai Egyesült Államokkal ellentétben az Európai Központi Bank nem kötelezte el magát a monetáris politika lazítása mellett, ennek ellenére a likviditás az öreg kontinensen is meglehetősen laza. Ezért a jelenlegi erőteljes kockázatkerülés közepette a befektetők továbbra is fenntarthatják a magas készpénzarányt portfólióikban. Európában jelenleg a banki betétekben lévő készpénzállomány a teljes európai részvénypiaci kapitalizáció 85 százalékát teszi ki. A mostani ciklusban a csúcs 2009 februárjában volt, akkor ez az arány 142 százalék volt, míg az amerikai pénzpiaci alapokban lévő készpénzállomány a részvénypiaci kapitalizáció 17 százalékára rúg – írja a lap, kiemelve, hogy az európai befektetők vélhetőleg továbbra is a magas készpénzarányra törekednek majd a portfólióikban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.