Komoly büntetés jár a rendszámtrükkért

Akár 800 ezer forint bírságot is fizethetnek szeptembertől azok az autósok, akik jogtalanul használják hazai utakon külföldi rendszámú gépkocsijukat. A rendőr nem mérlegelhet, köteles a helyszínen levenni a kérdéses rendszámot.

2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nem sokáig élvezhetik a külföldi rendszám jelentette biztonságot a trükköző autósok. A közúti közlekedésről szóló törvény idei módosítása, valamint a kormány végrehajtási rendelete értelmében szeptember 1-jétől érvényes az idegen felségjelzés alatt közlekedő gépkocsikra vonatkozó új szabályozás. Ennek lényege, hogy megfordul a bizonyítási kényszer: míg korábban a hatóságnak kellett bizonyítania, ahogy az autós valójában hazánkban él és cége is itthon működik, vagyis csal, az új szabályok hatálybalépése után már az üzemben tartónak kell igazolni a jogos használatot.
De hogyan működik ez a gyakorlatban? A rendszámtábla jogszerűtlen használata esetén a külföldi hatósági jelzést és engedélyt – vagyis a rendszámtáblát, forgalmi engedélyt – a helyszínen el kell venni – mondta lapunk kérdésére Knezsik István, az Autós Nagykoalíció (ANK) elnöke. Ráadásul a rendőrnek nincs mérlegelési joga, mindenképpen el kell vennie a rendszámot. Persze a hatósági jelzéseket vissza kell adni, ha az üzemben tartó igazolja a használat jogszerűségét. De ha ezt nem tudja megtenni, büntetésre számíthat. Ha cégnéven lévő autóról van szó, a kötelezően kivetendő bírság öszszege 2000 köbcentisnél kisebb motorral szerelt személygépkocsi esetén 400 ezer forint. A 2000 köbcentinél nagyobb autónál 800 ezer. Magántulajdonos, természetes személy esetén a bírság összege a fentieknek a fele.
A helyszíni ellenőrzés során a bizonyítás a jármű vezetőjének a dolga. Természetesen az a magyar állampolgár, aki életvitelszerűen külföldön tartózkodik, például külföldön dolgozik, és rendelkezik ugyan magyarországi lakcímmel is, nem köteles a külföldi rendszám átcserélésére, ha például látogatóba vagy szabadságra jön Magyarországra, hiszen neki külföldön van nyilvántartásba vételi kötelezettsége – mondta Knezsik István.
Harminc napig legálisan lehet külföldi rendszámú járművel közlekedni, ha annak tulajdonosa, üzemben tartója megfelelő magánokirattal bizonyítja a jármű használatának jogszerűségét. Akkor sem kell az átrendszámozást kezdeményezni, ha a járművet használó személy rendszeres munkavégzéssel kapcsolatos tevékenység miatt vezeti a járművet, de a munkavégzés nem belföldön történik. Például lehet egy osztrák vállalkozás alkalmazottja – ezt munkaszerződéssel lehet bizonyítani – aki naponta ausztriai munkahelye és magyarországi lakóhelye között ingázik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.