Ma is megosztja Berlint a fal

Jövő héten emlékezik meg Németország a korábbi nyugati–keleti kettéosztottságot fizikailag is jelképező berlini fal felépítésének ötvenedik évfordulójára. A megemlékezések apropóján készült felmérés azt sejteti, hogy az újraegyesülés után húsz évvel sem felhőtlen a két országrész lakóinak kapcsolata. Egy tegnap közzétett jelentés szerint a bonni vezetés már a véltnél korábban tudott a határlétesítmény felépítésének szándékáról.

MTI
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi ismeretekkel ellentétben a bonni hírszerzés már korábban figyelmeztette az akkori nyugatnémet kormányt, hogy a keletnémet kommunista vezetés egy Berlint kettéválasztó létesítmény építésére készül. Minderről azok a mostanáig szigorúan titkos dokumentumok tanúskodnak, amelyeket a szövetségi hírszerzés (BND) a berlini fal 1961. augusztus 13-án megkezdett építésének ötvenedik évfordulója alkalmából tegnap hozott nyilvánosságra, s amelyről az MTI is beszámolt. A hírszerzés állítólag már hat héttel a fal építése előtt gyanús keletnémet katonai, illetve rendőri mozgásokat jelzett az akkori keleti, valamint a nyugati szektorok határán. Röviddel az építés megkezdése előtt a BND kelet-berlini forrásból olyan információhoz jutott, amely szerint az NDK vezetése a szektorok közötti határ hermetikus lezárására készül, hogy így vessen gátat a menekültáradatnak. (1949 és 1961 között mintegy 2,7 millió ember, a kommunista állam lakosságának egyhetede szökött át nyugatra.) A szóban forgó információkat a BND továbbította a nyugatnémet kormánynak. Történelmi krónikák ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy a legilletékesebbnek számító Konrad Adenauer volt kancellárnak és Willy Brandtnak, Nyugat-Berlin polgármesterének előzetesen semmiről nem volt tudomása.
A német fővárosban élő fiatalok kétharmada szinte semmit nem tud a berlini falról – tűnik ki egy felmérésből.
A Forsa intézet kutatása szerint a 30 év alatti berlini fiatalok csaknem 70 százaléka számára semmit nem mond augusztus 13. Kiderült az is, hogy a berliniek több mint harmada azon a véleményen van, hogy a fal felépítése helyes volt, vagy legalábbis szükséges annak megakadályozására, hogy a keletnémet szakemberek nyugatra vándoroljanak át.
Helyreállítják a berlini fal azon megmaradt részeit, amelyeket az összeomlás veszélye fenyeget – közölték a német hatóságok a fal felépítésének ötvenedik évfordulóján. A drámai szökési kísérletek egyik helyszínén, a Bernauer Strasse közelében lévő falmaradványokat is helyreállítják ez év végére, mondta Günter Schlusche, az emlékmű felújításáért felelős projekt igazgatója. Mint mondta, a legnagyobb kártevők a „falharkályok” voltak, azok a szuvenírvadászok, akik 1989 és 1991 között szedegették ki a fal egy-egy darabját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.