Megkínzott rabszolgák a gyémántmezőkön

Míg az Európai Unió a zimbabwei gyémántok kereskedelmi tilalmának részleges feloldásáról tárgyal, addig újabb kínzótáborokra derült fény a Marange-mezőn. A „véres gyémántok” kereskedelmét blokkoló Kimberley-folyamat (KP) közben egyre alacsonyabbra helyezi a mércét az emberi jogok terén.

Karczag Eszter
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kelet-zimbabwei Marange-völgyet az utóbbi száz év legnagyobb gyémántlelőhelyének tartják; előzetes becslések szerint 80 éven át járulhatna hozzá a globális gyémántkereskedelemhez. Azonban az ENSZ és legtöbb partnere – Kína és India kivételével – hivatalosan elutasítja az erőszakos körülmények között kitermelt drágakövek importját, a 800 milliárd dollárnyi kincs ugyanis kegyetlen kínzótáborok alatt fekszik.
A völgyben a férfi rabszolgák munkanapjait rendszeres verés, míg a nőkét nemi erőszak osztja műszakokra – számolt be a BBC riportereinek néhány szerencsés túlélő. Reggel, délben és este mindenki megkapja a negyven korbácsütést, de a nők már egy kötelező aktussal is „megúszhatják”, és mehetnek is dolgozni – meséltek az egykori lakók.
Mugabe diktatúrája az utóbbi negyed évszázad alatt nyíltan semmibe vette az emberi jogokat, több tízezer halottal járó etnikai tisztogatást hajtott végre, mégis lehetetlen elszigetelni a nemzetközi közösségtől. Az afrikai polgárháborúk „fénykorában”, az 1990-es évek közepén ugyanis a nemzetközi szervezetek hiányosan fektették le a „véres gyémánt” definícióját, és a hihetetlen méretű feltáratlan készlet is sokak számára csábító.
A Global Witness emberijog-védő szervezet szerint Mugabe térdre kényszerítette a döntéshozókat, például a KP kongói elnökét, Mathieu Yambát, aki néhány hete hivatalosan is engedélyezte a marangei gyémántok nemzetközi értékesítését, illetve az Európai Uniót, mely – kezdeti felháborodása ellenére – lehetségesnek tartaná a kereskedelmet Zimbabwéval. Természetesen kizárólag nemzetközi felügyelet alatt álló bányákkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.