Mentőakció

Ballai Attila
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várjuk, nagyon várjuk haza a sanghaji világbajnokságról az úszóinkat. Nem azért, hogy az égbe emeljük vagy a földbe döngöljük őket. Hanem hogy kérdezzünk tőlük. Mert válaszokat remélünk, érdemieket. Nem a Kis Gergő-féle, gerjesztett afférra, hiszen csalhatatlan érzékünk van ahhoz, hogy a lényegről eltereljük – vagy hagyjuk elterelni – a figyelmet. Igen, akad egy vagány srác, aki vidéken, mostoha körülmények között is úgy felkészült, hogy egyedüli magyarként kétszer is felkapaszkodott a vb-dobogóra, miközben az edzője nem lehetett ott vele Sanghajban (mint ő maga is állítja, repülési fóbiája miatt), az egyik vetélytársa szerinte mindent megtett, hogy kigolyózza a 400 vegyesről, a másik a tavalyi Eb-n még be is mutatott neki, úgy véli, a válogatási elveket, illetve időhatárokat is mintha ellene állapították volna meg, ezért gyűlt, egyre gyűlt benne a keserűség és a dac, és amikor az eredményei erre kellő alapot adtak, mindez egy szuszra kibukott belőle. Szaftos kis sztori, el lehet dagonyázni benne. Tét nélkül.
De halkan kérdezem: mi történt Cseh Lászlóval? Hogyan eshet ki a 400 vegyes 2005-ös világbajnoka, olimpiai ezüstérmese, röviddel azután, hogy 200-on bronzérmet nyer, fő távján a 22. idővel, minősíthetetlen, komoly felnőttversenyre nem is való 4:22.26-tal? Fogadjuk el, hogy mindennek a rossz idő és az asztmája az oka? Amennyiben az, akkor beteg embernek bizony nem szabad a hírnevét, a presztízsét, az egészségét kockáztatnia, vissza kell lépni. Ha gyomorrontása van, mint 2009-ben Rómában, akkor azért, ha asztmája, mint most, akkor azért.
És mi legyen Hosszú Katinkával? A 400 vegyes címvédője Sanghajban a 15. idővel zuhant ki, neki ráadásul még más számban sem jutott szépségtapasz. El is hangzott azonnal, hogy meg kell menteni. Igaz, de kinek és kitől? Attól a Dave Salótól, akinek „Katka”, mint korábban többször hangsúlyozta, tulajdonképpen azt is köszönheti, hogy egyáltalán úszik még, sőt világ- és Európa-bajnoki címet nyert? Lám, Athén után kísérletet tettek Gyurta Dániel és Széles Sándor párosának szétválasztására is, de szerencsére sikertelenül. Különben idén nem lenne vb-aranyunk.
Úgyhogy a kívülálló szerénységével javaslom: elsősorban koncentráljunk Cseh Laci megmentésére. Hisz Sanghajban nemcsak a 200 vegyes után, hanem előtte, sőt közben – gondoljunk az előfutamokra – is egészen kalkulálhatatlan volt a formája.
A szakemberek először az ő rejtélyét oldják meg.
Aztán jöhet Hosszú Katinkáé. Esetleg Verrasztó Evelyné. Vagy Jakabos Zsuzsáé. Mert ha a magyarok sanghaji szereplését egyetlen szóval kellene minősíteni, nem a jó, de nem is a rossz lenne a legpontosabb kifejezés, hanem az ellentmondásos, vagy még inkább a talányos.
Ami egy indulatból jött nyilatkozat esetében megengedhető, ám egy századmásodpercre mérhető, minden ízében számszerűsíthető sportág számára összességében megengedhetetlen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.