Összevissza vélemények hazánkról

A kormány lazít a költségvetési fegyelmen, újabb krízis van kialakulóban Magyarországon – figyelmeztetnek újabban azok a külföldi elemzők, akik egy hónapja még az egekig dicsérték a magyar gazdaságot. A lapunknak nyilatkozó szakember szerint – bár a külső környezet valóban romlott – hazánkban nem történt olyan változás, ami ezt a fordulatot indokolhatná, így pusztán spekulációról lehet szó.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónap alatt óriási fordulat következett be abban, miként vélekednek Magyarország gazdasági kilátásairól a külföldi elemzők. Júniusban még egymást érték a derűlátó állásfoglalások hazánk kilátásaival kapcsolatban, elsősorban a pénzügyi fegyelem, az adósság csökkentése és a fizetésimérleg-többlet miatt méltatták Magyarországot. Ezzel szemben mostanában az ország lehetőségeit igen borúlátóan ítélik meg a Londonban, Bécsben számolgató szakemberek. A magyar gazdaságpolitika iránya eközben nem változott, a kormány nem adott semmiféle jelzést arra vonatkozóan, hogy eltérne a befektetői körök által kedvezően fogadott Széll Kálmán-terv és a konvergenciaprogram végrehajtásától.
Egyedül a külső környezet romlott az uniós adósságválság kiszélesedésétől való félelmek és az amerikai adóssághelyzet tematizálása miatt, aminek vitathatatlanul hatása van a magyar gazdaság szereplésére is. Ez azonban nem olyan meghatározó, hogy indokolhatná a gyökeres váltást az elemzések hangvételében – vélekedett a Magyar Nemzet kérdésére Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. – Való igaz, hogy a magyar gazdaságot a kivitel húzza, és a jelek szerint a fő exportpiacunk, Németország lassul. De ennek befolyását ellensúlyozhatják a nagyszabású beruházások – tette hozzá. Ezért sem tart attól, hogy lényegesen rosszabb legyen a vártnál a gazdasági növekedés Magyarországon, s túlzónak látja a londoni Nomura legfrissebb előrejelzését, amely szerint az egyre drágább frank lényegesen visszaveti a gazdasági növekedést. Suppan értetlenül áll azon megállapítások előtt is, amelyek szerint hazánkban lazult a fegyelmezett költségvetési politika iránti elkötelezettség. Ezt legfrissebb elemzésében az amerikai banki háttérrel rendelkező Merrill Lynch állította. – Ha néhány lépés a tervezettek közül el is maradna, képbe kerültek újabb intézkedések, például a korhatár alatti nyugdíjak megadóztatása – hívta fel a figyelmet. Szerinte a Merrill állításával szemben szó sincs arról, hogy egy százalékpontos csúszásban lenne a kormány a költségvetésben a konvergenciaprogramban vállaltakhoz képest.
Suppan elismeri, hogy mostanra túlsúlyba kerültek a pesszimista előrejelzések, azonban a forint „ezekre már nem reagál, legalábbis nem olyan mértékben, mint tavaly”. – A befektetők étvágya nemhogy romlana, hanem inkább növekszik, nálunk landol azon pénzek egy része is, amelyeket a tulajdonosaik a spanyol, portugál helyzet elmérgesedésétől való félelmükben az eurózónából vonnak ki – mutatott rá az elemző.
Ha egyelőre nem is reagált érzékenyen Magyarország a negatív külföldi elemzésekre, nincs garancia arra, hogy ez továbbra is így marad. Hazánk ugyanis a külföldnek adósodott el, ami azt jelenti, hogy nagymértékben függ a határokon kívülről érkező tőkétől. S ha valamilyen okból kifolyólag változik a pénzek mozgása, elkezdődik egy a 2008-ashoz hasonló tőkekivonás, önbeteljesítő jóslatként valóra válhat a Merrill forgatókönyve, ami egy újabb magyar pénzügyi krízis előszelére figyelmeztetett.
Szakmai vélemények szerint pénzkivonási hullámoknak a legritkább esetben van közük ahhoz, hogy egy adott ország gazdasági paraméterei miként változtak. Legtöbbször a befektetők kimenekülését egy adott térségből az elemzők és hitelminősítők hada által kiadott borúlátó elemzések indítják el. – Egyedül a külső adósság lecsökkentése nyújthat részlegesen védelmet Magyarországnak, illetve arra kell törekednie a kormánynak és a jegybanknak, hogy minél jobban megnehezítse a spekulánsok dolgát, az elérhető hasznukat minimalizálja. Ha nehezen keresnek Magyarországon, akkor más országokban próbálkoznak – összegezte lapunknak egy közgazdász.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.