Stark lesz a legerősebb

Ma 19.45-től a Puskás Ferenc Stadionban (tv: Sport1) vív felkészülési mérkőzést a magyar labdarúgó-válogatott Izland ellen. A szándék egyértelmű, kipróbálni a követendő taktikát és összeállítást a svédekkel szembeni, szeptember 2-i kulcsfontosságú Európa-bajnoki selejtezőre.

Deák Zsigmond
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izland futballválogatottja a most folyó Eb-selejtezőkben öt mecscsen szerzett egy pontjával a H csoport végén kullog, s történelmi mélypontként jelenleg 121. a világranglistán, ahol Magyarország a 47. Még mielőtt nagyon elbíznánk magunkat, jusson eszünkbe, hogy az északiak maguk között tudják a Chelsea-t és a Barcelonát is megjárt, nyáron Angliából az AEK Athénhez szerződött Eidur Gudjohnsent vagy éppen Eggert Gunnthór Jónssont, aki a Hearts mezében már megfelelő önbizalmat szerezhetett a magyarok, vagyis a paksiak ellen az Európa-ligában. Izland korábban már többször tört borsot az orrunk alá, az 1994-es vb-re selejtezve oda-vissza győzött, de az 1995-ös reykjavíki Eb-kvalifikáción is, az összesített mérleg azért 6-3 a mieinknek.
Igazából azonban mindez nem számít különösebben, hiszen a szigetországiak ellen ma nincs tét, pontosabban dehogy nincs: meg kellene találni azt a gárdát, amelyik eséllyel veszi fel a küzdelmet a svédekkel a szeptember 2-i Európa-bajnoki selejtezőn. A szövetségi kapitányként egy éve regnáló Egervári Sándor alapcsapatából ugyanis eltiltás vagy sérülés miatt biztosan nem játszik majd bő három hét múlva Juhász Roland, Vanczák Vilmos, Gera Zoltán és Szalai Ádám. Ráadásként a csatársorból kiesett Németh Krisztián és Szabics Imre is. Így került a keretbe például a győri Fehér Zoltán, a Norvégiában légióskodó Korcsmár Zsolt és az újpesti Lázár Bence. Utóbbi inkább amolyan vésztartalékként – elvégre az NB I-ben nullagólos és nullapontos lila-fehérektől nem tűnhetett ki, legfeljebb tavasszal –, előbbiek viszont szerepet kaphatnak a védelemben. Két év szünet után Halmosi Péter is feltűnt a keretben, a többiek a szakvezetés eddig is „használt” emberei, akik közül Lázár Pál és Pintér Ádám sérülése miatt tegnap különmunkát végzett.
– Izland ellen egy skandináv stílusú csapattal találkozunk majd, és ebből a szempontból illeszkedik a mérkőzés a felkészülésünkbe, hiszen ősszel két hasonló stílust képviselő válogatottal mérkőzünk majd idehaza Eb-selejtezőn, a svédekkel és a finnekkel. Persze nyilvánvalóan nem lehet modellezni az izlandiakkal szemben mondjuk a náluk lényegesen erősebb svédek elleni találkozót, de ők is egy nagyon kemény, rakkolós erőfutballt játszanak, jól kontráznak gyors embereik révén, így ez az összecsapás jól szolgálhatja a felkészülésünket” – magyarázta meg az ellenfélválasztást Egervári Sándor.
Ehhez annyit tehetünk hozzá, ha a svédeknél játszik Zlatan Ibrahimovic, akkor őt tényleg senkivel sem lehet modellezni, s a tapasztalat alapján kikapcsolni sem. A mai meccsen – amely előtt az MLSZ elbúcsúztatja a válogatottól Lipcsei Pétert – viszont mindenképpen Wolfgang Stark (ahogy német neve jelentése is utal rá) lesz a legerősebb: 1999 óta FIFA-játékvezető, több világversenyen vett részt, három mérkőzést kapott a tavalyi dél-afrikai vb-n, rendszeresen szerepel a BL-ben is. Ez a magyar és az izlandi játékosokra sem mondható el.

Pénztár helyett IBUSZ. Biztonsági okok miatt ma zárva lesznek a Puskás-stadion pénztárai, így azokban nem lehet jegyeket vásárolni az Izland elleni mérkőzésre, de ezt 18 óráig az ország bármelyik IBUSZ-irodájában meg lehet majd tenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.