Hama nem kér Aszadból

Damaszkuszban 30 fok volt, mikor az újságírók elindultak Hamába. A fővárostól három- órányira fekvő városban már 41 fok volt, mikor a kamerák forogni kezdtek. De a levegő nem csak ezért forrósodott fel.

2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hama felé közeledve megjelennek a géppuskaállások az út mentén. Az utolsó negyven kilométeren már tankok is feltűnnek egy hídon, körbebástyázva homokzsákokkal. A város főterének minden sarkán katonák állnak, s unottan figyelik a nagyváros forgatagát. A 19 országból érkezett újságíró-delegáció tagjai egy sajtótájékoztatón meghallgatták, miként próbálták meg a terroristák lerombolni a várost, káoszt okozni. Egy este egy katonai klubot vettek körbe ismeretlen fegyveresek, és mindenkit megöltek odabenn. A szíriai vezetők el is visznek a kiégett, golyó lyuggatta épülethez alaposan dokumentálva a vérfürdőt. Egy másik helyen teljesen kiégett rendőrség látható, itt 17 rendőrt öltek meg, majd testüket a folyóba dobták.
A főtéren azonban egy teljesen más történet bontakozik ki. Fiatalok kart karba öltve harsognak egy arab nyelvű szöveget, amely egy helyi fordítása szerint nagyjából anynyit tesz: Szíria örül, hogy itt van a hadsereg. Egy fiatal építészhallgató azonban más fordítással szolgál: „Szíria népe azt akarja, hogy Basár el-Aszad takarodjon!” A helyiek látják, hogy megjelennek a kamerák, a külföldi újságírók, így pillanatok alatt tömeg alakul ki, az ablakokban emberek kiáltoznak, az árusok sietve lehúzzák a rolót üzleteiken. Az egyetemista szerint a hadsereg a tankot azelőtt vonta ki a térről, hogy megérkezett a külföldi média, most a hátsó utcában várakoznak a katonák. Egy autó hirtelen megáll, és egy tüntetőt megpróbál a sofőr berántani a kocsiba, s mikor ez nem sikerül, a támadó gyalog menekül. „A hamaiak gyűlölik Basár el-Aszad rendszerét, a rezsim pedig fél tőlünk!” – mondja egy fiatalember, majd hirtelen felteszi a napszemüvegét, s pillanatok alatt eltűnik, mondván, ez a hely már nem biztonságos, s neki is gondot okoz, hogy látták, ahogy egy külföldi újságíróval beszélgetett.
Hama más része teljesen csendes, fáradt a melegtől, a ramadán nélkülözéseitől. Damaszkusz csillogása után a város látványosan szegényebb, porosabb, s mint kiderül, a munkanélküliség itt jóval magasabb, az emberek kiábrándultabbak. Az út szélén álló fiatalok szerint szó sincs nagy botrányról, csak egy kis csoport akarja a bajokat, ők igenis szeretik az elnököt, s bíznak abban, hogy stabilitást ad az országnak a külső erőkkel szemben.
Damaszkuszban 30 fok fogad, béke, jólét és csillogás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.