Nincs döntés nyugdíjügyben

Az MSZP fenyegetőzése, a balliberális média önbeteljesítőnek szánt – de elhibázott – jóslata és a szokásos ügyrendtől való eltérés ellenére sem döntött tegnap az Alkotmánybíróság (AB) a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos határozattervezetről. Ahogy azt korábban jeleztük, a végleges döntést már az öt új taggal kibővített testület hozhatja meg.

Szilágyi Richárd
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétfői tanácskozás után a tegnapi rendkívüli ülésén sem döntött az AB a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos határozattervezetről. Sereg Andrásnak, az AB sajtófőnökének a tájékoztatása szerint „új szakmai szempontok merültek fel az ügyben”, ezért a testület folytatja a kérdés tárgyalását, de ezen a héten már nem lesz napirenden a téma. Korábban több internetes lap is arról írt, hogy „megszületett” az AB határozat-tervezete a magánnyugdíjpénztárakat érintő törvényről, és nagy valószínűséggel augusztus végéig el is fogadják. Lapunk hívta fel a figyelmet arra, hogy a döntés elhúzódása a valószínűbb forgatókönyv, mert szeptember 1-jén öt új taggal bővül a testület, s az ő szavazatuk döntően befolyásolhatja a végleges határozat tartalmát. Sajtóhírek szerint a tervezet megsemmisítené a törvény azon pontját, amely megvonja az állami nyugdíjjogosultságot a magánkasszáknál maradt tagoktól, illetve veszélybe kerülhet a törvény azon rendelkezése, amely a munkáltatói nyugdíjjárulékot átnevezte nyugdíj-hozzájárulássá. Paczolay Péter AB-elnök nem kívánta kommentálni az állítólagos tervezet tartalmát. Az MSZP is nyomást gyakorolt az AB döntéshozatalára: Kórozs Lajos hétfőn azt mondta, ha az AB úgy dönt, hogy a megmaradt magán-nyugdíjpénztári tagok nem jogosultak az állami nyugdíjra, akkor az MSZP a strasbourgi bírósághoz fordul az ügyben.
Az AB döntésétől függetlenül gyakorlati szempontból várhatóan nem fog változni a kormány által elindított nyugdíjreform iránya. Erről Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő is beszélt, de Orbán Viktor is leszögezte február 2-án, hogy „a hazai nyugdíjrendszer végleges formát öltött, s ezt egy alkotmánybírósági határozat sem változtathatja meg”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.