Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 19., szombat, Nándor napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/kozpenzszivattyukent-mukodo-alapitvanyok-4264919/

Közpénzszivattyúként működő alapítványok?

Egy, a múlt héten elfogadott törvénymódosítás a kabinetnek is lehetővé teszi alapítványok létrehozását.

Szinte visszhang nélkül fogadta el a múlt hét elején az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely a kormány számára visszaállítja a jogot alapítványok létrehozására. Az első ilyen köztestület a Habsburg Ottó Alapítvány lesz, a kérdés csak az, hogy a politikus örökségét miért kellene éppen ebben a szervezeti formában ápolni.

A Transparency International (TI) jogi igazgatója szerint nincs olyan sürgető szükséghelyzet, amelyet a kormány ne tudna megoldani alapítványok létrehozása nélkül. Ligeti Miklós szerint attól kell tartani, hogy a kormányalapítványok, hasonlóan a tíz éve betiltott közalapítványokhoz, közpénzszivattyúkként fognak működni. – Ezt a gyanút erősíti a jegybank alapítványainak rossz példája is, amelyeken keresztül haveri, ismerősi körökhöz jutott jelentős összegű közpénz – hangsúlyozta. Ligeti Miklós szerint a kormány is hajlamos arra, hogy a közpénzt átláthatatlanul használja, amire jó példa a letelepedésikötvény-program.

– Az egyelőre még nem hatályos törvény nem határozza meg, hogy a kormány milyen célra hozhat létre alapítványokat. Nem szab továbbá felső korlátot az alapítványoknak juttatni szándékozott alapítói vagyon maximális összegét illetően, és azt sem szabályozza, hogy kik és milyen követelmények alapján nevezhetők ki a kormányalapítványok kuratóriumába – tette hozzá. – Láttuk, amint a jegybank arra hivatkozva kísérelte meg eltitkolni alapítványainak költekezését, hogy azok önálló jogalanyok – emlékeztetett a civil szervezet jogi igazgatója. Ligeti Miklós szerint hiába mondta ki az Alkotmánybíróság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) esetében, hogy a közpénz nem veszítette el a közvagyon jellegét, félő, hogy a kormány majd azzal bújik ki ez alól a döntés alól, hogy az MNB független a végrehajtó hatalomtól, ezért ami a jegybankra kötelező, az nem vonatkozik a kormányra.

Fontos még arra is felhívni a figyelmet, hogy a valódi civil szervezetekkel szemben a kormányzati alapítványok esetében a nyilvántartási kérelmet a bíróságoknak a szokásosnál hatszor gyorsabban, már öt napon belül meg kell vizsgálniuk, és legkésőbb 20 napon belül be is kell jegyezniük. A kormányzati alapítványok könnyített eljárásával kapcsolatban Ligeti Miklós elmondta: a Transparency International is alapítványként működik, és legutóbb öt hónapot várt az alapítóokirat-módosítás bírósági bejegyzésére. – Az új törvény indokolatlan előnyben részesíti a kormányalapítványokat. Olyan, mintha a kormányzati alapítványok a buszsávban is haladhatnának, miközben a valódi, civil szervezetként működő alapítványok a dugóban araszolnak – hangsúlyozta.

Ha megnézzük a korábbi közalapítványok működését, azt látjuk, hogy a jogvédő aggodalma nem alaptalan. Egy 1993-ban kelt törvény szerint ezek olyan speciá­lis szervezetek voltak, amelyeket csak a kormány, egy helyi önkormányzat vagy az Országgyűlés hozhatott létre. Megszüntetésüket az egykori Pénzügyminisztérium 2006-ban azzal indokolta, hogy a „közalapítvány intézménye sok esetben a közpénzek elfolyatásának egyik alapvető csatornájává vált”, és a közalapítványok „valójában azért jöttek létre, hogy élvezzék az alapítványi formával járó előnyöket”, például az alapítótól való vagyoni elkülönültséget. A 2006-os törvény éppen ezeknek a visszaéléseknek az elkerülése érdekében rendelte el, hogy a kormány közalapítványok helyett alapítványokat se hozhasson létre. Ezt a tiltást oldanák most föl az új rendelkezésekkel. A módosítás érinti a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról szóló 2011. évi törvényt is. Ez utóbbi azért szorul változtatásra, mert – mint fentebb megírtuk – a kormány által létrehozott alapítványok sokkal kedvezőbb elbírálás alá fognak kerülni.

###HIRDETES2###

A házelnöki aláírásra váró jogszabály nem jelenti azt, hogy minden egyes kormányalapítványról törvénynek kell rendelkeznie, ehhez akár egy egyszerű kormányhatározat is elég lehet.

Egyetem épül Matolcsy eszméinek

Tizenkétmilliárd forintból fejleszti a Pallas Athéné Egyetemet a jegybank hasonló nevű hat alapítványa által létrehozott Kecskeméti Duális Oktatási Zrt., amelynek vezérigazgatója a Matolcsy rokonságához tartozó Szemerey Szabolcs. A rész­vénytársaság által közzétett közbeszerzési felhívás szerint a közbeszerzési eljárás eredményhirdetésére 2017 januárjában kerülhet sor, másfél év múlva pedig már a „campus komplexummal” bővül az egyetem gazdaságtudományi kara.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

A szuperkötvény lett a favorit a piacon
Az Államadósság-kezelő Központ harmadik negyedéves, friss adatai szerint mára egyértelműen a Magyar Állampapír Plusz lett a legkeresettebb konstrukció a piacon.

Poszt-trauma

Gyurcsányék az SZDSZ hangján gyalázzák a magyarokat
El a kezekkel a kommunistáktól!

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Premier League

Mit tegyünk, ha Kloppal csal a feleségünk?
Különösen fájó lehet egy Manchester United szurkolónak, hogy fut a Liverpool szekere. A legnehezebb talán az egészben, hogy a siker kulcsát, Jürgen Kloppot képtelenség nem szeretni.

Nincs megállás

Karácsonynak lesz stop, nem a stadionoknak
Nem fogja tudni leállítani a nagy világversenyekhez kapcsolódó létesítmény fejlesztéseket Karácsony Gergely, mivel azok kiemelt beruházások és állami tulajdonú területen valósulnak meg.

Aktuális

Megkezdődött az olasz békemenet
A tömegben az olasz és a Liga hivatalos zászlója mellett katalán lobogókat is a magasba tartanak, de a magyar trikolór is felbukkan „Szabadságot Magyarországnak, szabadságot Európának!” felirattal.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …