Keresés
Magyar Nemzet
2020. szeptember 22., kedd, Móric napja
HÍR TV – Sajtóklub:Nézzük meg az abnormálisok fellegvárát, a DK-t.
Archívum, Gazdaság
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/gazdasag-archivum/magyarorszag-visszafizette-az-imf-hitelt-4082068/

Magyarország visszafizette az IMF-hitelt

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn átutalta az IMF-hitel még fennmaradt részét – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A 2,2 milliárd euró értékű tartozást három devizanemben, dollárban, euróban és fontban fizette ki a magyar állam. A végtörlesztéshez 1,7 milliárd dollárt, 570 millió eurót és 255 millió fontot utalt át az Államadósság Kezelő Központ, amelyre a fedezet az IMF-hitel fel nem használt részéből, a februári eleji dollárkötvény-kibocsátásból és a Prémium Euró Magyar Államkötvényből befolyt összegből rendelkezésre állt, így pótlólagos kötvénykibocsátásra nem volt szükség – hangsúlyozza az NGM közleménye.

A magyar állam összesen hét és fél milliárd euró értékű hitelt hívott le a valutaalaptól 2008 óta. 1,8 milliárd euró törlesztése 2013-ban, mintegy 300 millió euróé 2014 első negyedévében, a fennmaradó minimális összegé pedig 2014 harmadik negyedévében lett volna esedékes. A korábbi kötvénykibocsátás, továbbá a hitelpiaci válság hatására kiépített kormányzati tartalék együttes összege lehetővé tette a hitel teljes összegének előtörlesztését.

Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy tavaly és idén is sikerült a piacról finanszírozni a költségvetést, így nincs szükség finanszírozási oldalról a Nemzetközi Valutaalapra. „Jelentős siker, hogy a pénzügyi válság ellenére a kormány az elmúlt három évben el tudott idáig jutni, törleszti a 2008-ban az előző kabinet által felvett hitelt, és még jelentős tartalékai is maradnak. Ez azt jelenti, helyes irányba indultunk el. Az előtörlesztéssel mintegy 3,5 milliárd forint kamatköltséget takarított meg az ország. Az előtörlesztéshez rendelkezésre állt a fedezet, amelyet több forrásból biztosított a tárca oly módon, hogy a költségvetés számára létrehozott biztonsági tartalék megmaradt” – hangsúlyozta az NGM közleménye.

Ismert, Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn jelentette be: az IMF-hitel törlesztésével kapcsolatban arra utasította a nemzetgazdasági minisztert, hogy – bár csak később járna le a Nemzetközi Valutaalapnak fizetendő kölcsön – még a nyár folyamán végtörlesszen. „Az ehhez szükséges összeg rendelkezésre áll, az elmúlt három évben a magyarok megtermelték ezt a pénzt” – hangsúlyozta akkor a kormányfő.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július 25-én levélben jelezte Reza Moghadamnak, a Nemzetközi Valutaalap igazgatójának, hogy Magyarország még az esedékessége előtt, 2013. augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF-hitelét. Az NGM szerint a kedvező piaci környezet és a Magyarország iránti befektetői bizalom az utóbbi évek legkedvezőbb hozamait és – az országkockázati megítélést tükröző – legalacsonyabb ötéves CDS-felárát eredményezte. A magyar állam ennek következtében kedvező finanszírozási feltételek mellett jelentős betétállományt építhetett fel. A magyar állam (az MNB nélkül) 7,5 milliárd euró értékű hitelt hívott le a valutaalaptól.

A Magyar Nemzeti Bank múlt szerdán jelentette be, hogy teljes egészében visszafizette az általa felvett hitelrészletet.

Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője szerint az európai példák alapján jóval kedvezőbb feltételekkel is finanszírozhatók a magyar állam költségei. „A legalacsonyabb finanszírozási szinttel rendelkező országok a régióban Csehország és Szlovákia, egyiknek sincs valutaalapos hitele; akiket pedig drágán finanszíroznak, az Románia és Magyarország – nekik van. Ha azt nézzük, hogy mi az ország hosszú távú kilátása, és ez egyértelműen az, hogy alacsony kamatkiadás kialakuljon, vissza kell törleszteni az IMF-hitelt, és a pénzügyeket olyan formába kell hozni, hogy a hazai és külföldi befektetők olcsón finanszírozzák, tehát ez nem megy másként, csak valutaalapos hitel nélkül.”

Az IMF-előtörlesztés rövid távon, átmenetileg mintegy 700 milliárd forinttal csökkenti az államadósságot, a gdp-hez mért arányát pedig 2,2 százalékkal. Ennek hatására – viszonylag erős forintárfolyam mellett – várhatóan ismét 80 százalék alá csökken a harmadik negyedévben az adósságráta, mondta augusztus elején Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese. A szakember szerint ha a gazdaság megfelelően növekszik, akkor az év végére a 2012. év végi szint (79,2 százalék) alatt alakulhat az adósságráta.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Welsz Tamás

A síron túlról is munkát ad a hatóságoknak Welsz Tamás
Welsz a halála előtti hetekben két dossziét adott át egy dobozban Petrovics Istvánnak azzal, hogy rejtse el a dobozt.

Újabb "forradalom"?

Az ELTE jogi karán is egyetemfoglalás lehet
Felfüggesztené a jogállamot Gyurcsány jogszociológusa, Fleck Zoltán, az ELTE ÁJK egyetemi tanára.

Kiemelt

A Zabaszauruszok triumvirátusának újabb kalandjai
Nem lehet elmenni amellett, hogy mégiscsak napjaink egyik legszellemesebb történetével foglalkozhatunk.

Poszt-trauma

Az ellenzéki meg a Fradi-kolbász
Az ellenzék gyomrát máris megülte a saját kolbásza.

Poszt-trauma

Cenzúrázta a színészhallgatók interjúját az egyetem
...mert nem a balliberális mantrát mondták fel.

Poszt-trauma

Az RTL Klub sztárjára lecsapott a liberális népharag
Ilyenek a tolerancia bajnokai!

Poszt-trauma

Libernyákok a súgólyukban
A lázadók elnöke elárulta a Vas utcai felkelést.

Aktuális

Egy barát Magna Hungariában
Ha szegény Gerhardus élne, ketten kereshetnék a magyarokat. Mert hogy vannak, kell lenniök.

Fricz Tamás blogja

Őszödi Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd évfordulóján is böszmeségeket ír
Gyurcsány módszeresen készül a teljes ellenzék vezetésére, még ha nem is kormányfő-jelölti pozícióból.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!