„Kicsempészték” a Rác fürdő nagy részét a fővárosi vagyonból?

A fővárosi Fidesz szerint 75 százalékban „kicsempészték” a Rác fürdőt a főváros vagyonából. György István, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezető-helyettese ezt azon a szerdai, budapesti sajtótájékoztatón közölte, amelyen megerősítette az MTI kedd esti információját, miszerint a képviselőcsoport a legfőbb ügyésznél kezdeményez vizsgálatot a Rác fürdő felújításával összefüggésben általuk észlelt jogsértések és az önkormányzati vagyonvesztés miatt.

MNO
2009. 09. 23. 9:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

György István ismertetése szerint az önkormányzati tulajdonú Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a Rác fürdővel kapcsolatos beruházás megvalósítására létrehozott egy hárommillió forint törzstőkéjű kft.-t, amelyben a gyógyfürdő zrt.-nek 25 százalékos üzletrésze van, más jogi és magánszemélyek pedig 75 százalékos tulajdonrésszel bírnak. A politikus szerint elég érdekes ez a konstrukció, hiszen – tette fel a kérdést – vajon miért volt szükség magánszemélyek bevonására is.

Véleménye szerint a Rác fürdő-projekt így a rendszerváltás környékén elkezdődött előprivatizációk technikájához hasonló: az állam vagyonát bevitték kft.-kbe, amelyekben magánszemélyek is tulajdonosként szerepeltek, majd végül az állami vagyont átcsempészték magántulajdonba. György ismertetése szerint egy a szálloda felépítését is magában foglaló beruházás kezdete óta öt alkalommal módosították a véghatáridőre vonatkozó szerződéseket, és végül odáig jutottak, hogy a Rác fürdő – amely az eredeti konstrukció szerint maradt volna a gyógyfürdő zrt. tulajdonában – "átvándorolt" a Rác Nosztalgia Kft.-be, amelyben 25-75 az állami és a más, jogi-, illetve magánszemélyek aránya.

Álláspontja szerint jelentős érdeksérelmek történtek a főváros számára: a hitelfelvételek fedezetét az ingatlanok, így többek között a Rác fürdő épülete biztosítja, a gyógyfürdő zrt. pedig ingyenesen engedte át a földhasználati jogot is. "A konstrukció, amely végül kialakult, és 2023-ig semmilyen osztalékfizetésre nem ad módot, a főváros számára súlyosan hátrányos" – vélekedett a frakcióvezető-helyettes. Közölte: felszólítják a fővárosi önkormányzat illetékeseit, hogy haladéktalanul kezdjenek tárgyalásokat a beruházókkal, és a Rác Nosztalgia Kft.-ben Budapest bevitt vagyonának megfelelő pozíciót harcoljanak ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.