Rác fürdő: jelentős vagyonvesztéstől tart az ellenzék

A Rác fürdő felújítása során a főváros nem szenved vagyonvesztést, sokkal inkább gyarapodik a vagyona – jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén arra az ellenzéki előterjesztésre, hogy kezdjen tárgyalásokat a Rác fürdővel kapcsolatos fővárosi vagyonvesztés elkerülése érdekében. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/668989" target="_blank"><strong>• Lecserélheti a Fővárosi Közgyűlés a BKV felügyelőbizottságát</strong></a>

MNO
2009. 10. 12. 7:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két új díjat alapított a Fővárosi Közgyűlés a hétfői rendkívüli ülésén: a Papp László Budapest-sportdíjat és a Bárczy István-díjat évente adományozza a közgyűlés a sport, illetve az oktatás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtóknak. A háromszoros olimpiai bajnok ökölvívóról, Papp Lászlóról elnevezett Budapest-sportdíjjal azon sportolókat, edzőket, sportvezetőket ismerik el, akik hozzájárultak Budapest hírnevének öregbítéséhez, munkájukkal segítették a főváros sportéletének fejlődését. A díjat ezentúl évente egyszer, november 17. alkalmából – 1873-ban ezen a napon tartotta alakuló ülését az egyesített székesfőváros közgyűlése – adják át. A sportdíjból – amellyel 200 ezer forint jutalom jár – évente legfeljebb ötöt adományozhat a közgyűlés, kivéve az olimpia évét, amikor tízet. Ughy Attila (Fidesz) díjalapításról szóló javaslatát a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.


György István, a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese terjesztette elő határozati javaslatát, miszerint a közgyűlés hatalmazza fel Demszkyt, hogy a főpolgármester kezdjen tárgyalásokat a Rác fürdő beruházóival és harcoljon ki a Rác Nosztalgia Kft.-ben Budapest bevitt vagyonának megfelelő pozíciót. A határozati javaslatot a közgyűlés 31 igen, 29 nem és 3 tartózkodó voks mellett végül nem fogadta el. György azt javasolta, hogy Demszky Gábor tárgyaljon a Rác Beruházó Befektető és Szolgáltató Kft. tulajdonosaival (vagyis a beruházóval) a Rác Nosztalgia Kft. üzletrészeinek a Rác fürdő felújítási és szállodaépítési projektjében a Fővárosi Önkormányzat, illetve a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által biztosított vagyoni erőképességeknek megfelelő tulajdoni arány kialakítása érdekében.

György azzal indokolta javaslatát, hogy az önkormányzati tulajdonú Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a Rác fürdővel kapcsolatos beruházás megvalósítására létrehozta a hárommillió forint törzstőkéjű Rác Nosztalgia Kft.-t, amelyben a gyógyfürdő zrt.-nek 25 százalékos üzletrésze van, más jogi és magánszemélyek pedig – a Rác Beruházó Kft.-n keresztül – 75 százalékos tulajdonrésszel bírnak. György szerint kérdéses, hogy miért volt szükség a Rác Beruházó Kft. bevonására, amikor az nem rendelkezett a megvalósításhoz szükséges forrásokkal, és a gyógyfürdő zrt. miért nem maga valósítja meg a beruházást, amikor ő rendelkezik a megvalósításhoz szükséges eszközökkel. Kérdésesnek tartotta azt is, hogy miért mondott le a gyógyfürdő zrt. a Rác fürdő tulajdonjogáról, és miért engedte át ingyenesen a földhasználati jogot is.

Aggályosnak tartotta, hogy a szálloda felépítését is magában foglaló beruházás kezdete óta öt alkalommal módosították a véghatáridőre vonatkozó szerződéseket, anélkül, hogy ezek okait a tulajdonosi jogokat gyakorló gazdasági bizottság érdemben firtatta volna. Választ várt arra is, miért nem tett semmit a gazdasági bizottság a késedelemből eredő károk mértékének csökkentésére.

Válaszában Demszky kifejtette: a Rác fürdő felújításáról a Fidesz-kormány idején döntött a közgyűlés, a Széchenyi-tervnek megfelelően lett 25-75 százalékos a tulajdonosi arány, és az akkori kormányzat 250 millió forinttal támogatta a felújítást a Széchenyi-terv keretében. A főváros a régi Rác fürdő 400 millió forint értékű használati jogát „vitte be” a társaságba, de a 8 milliárd forintos beruházás elkészülte után annak egynegyede lesz a fővárosé, vagyis jelentős a főváros vagyongyarapodása – jelentette ki. Hozzátette: a gyógyfürdő zrt. a Fidesz állításával szemben nem mondott le a vízhasználati jogról, és a föld tulajdonjoga is nála maradt, mindössze a régi fürdőépület használati jogáról mondott le a főváros. Budapest egyik legszebb gyógyfürdője épül, ha elkészül a fürdő, eggyel kevesebb lesz a romos épület, és eggyel több a felújított műemlék – mondta a főpolgármester.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.