Őrizetben a Heves megyei mutyi gyanúsítottjai

Hűtlen kezelés gyanújával őrizetbe vett két férfit és egy nőt kedden a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság. Az MTI úgy tudja, hogy az Észak-Hevesi Vidék Fejlődéséért Közhasznú Egyesület elnöke, a Leader munkaszervezet helyettes vezetője, illetve egy vállalkozó a gyanúsított.

MNO
2010. 10. 12. 17:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indított eljárás keretében gyanúsítottként hallgatott ki kedden két férfit és egy nőt – tájékoztatott a főkapitányság sajtószóvivője. A kihallgatásukat követően mindhármukat őrizetbe vették, és indítványozták előzetes letartóztatásukat – közölte Soltész Bálint.

Az érintett pétervásárai térség fideszes országgyűlési képviselője, Horváth László szeptember 3-án, Egerben tartott sajtótájékoztatóján annak a véleményének adott hangot, hogy a harminchárom települést tömörítő észak-hevesi Leader-közösség bűnszövetkezetben, politikai megrendelésre fizethetett ki el nem végzett munkákért 40 millió forintot. A politikus, aki egyúttal a Fidesz Heves megyei önkormányzati választási lista vezetője is volt, emlékeztetett arra, hogy a nagyvisnyói polgármester feljelentése alapján a rendőrség nyomozást indított az ügyben hűtlen kezelés miatt, ismeretlen tettes ellen. Ugyanakkor ő maga feljelentéskiegészítéssel élt augusztus 18-án csalás, okirat-hamisítás és gazdasági előny jogosulatlan megszerzésének gyanúja miatt.

Szeptemberi közlése szerint a gyanút alátámasztja egy hozzá eljuttatott hangfelvétel, amelyen a szervezet egyik munkatársa arra a kérdésre válaszolva, hogy Sós Tamás (a Heves Megyei Közgyűlés korábbi szocialista elnöke, a párt Heves megyei elnöke, illetve a térség korábbi országgyűlési képviselője) irányította-e a szervezet vezetőit, azt válaszolja, hogy „egyértelmű”. A honatya – aki akkor azt mondta, hogy eljuttatja a hangfelvételt a Heves Megyei Rendőr-kapitányságra és a megyei főügyészségre – mindezek alapján felszólította Sós Tamást, hogy tisztázza szerepét az ügyben. Felidézte, hogy a Leader-szervezet annak ellenére fizetett ki mintegy 40 millió forintot tanulmányokra, adatfeldolgozásra, oktatásra, szoftver-szaktanácsadásra, illetve takarításra, hogy a szervezetnek hét főállású munkatársa volt.

A hangfelvételen – közlése szerint – egyikük elmondja, hogy a munkatársak által összeállított anyagok „köszöntek vissza” később tanulmányokként, amelyekért összesen 15 millió forintot fizetett ki a fejlesztési társaság. Ugyancsak a munkatársak gyűjtötték ki azt az adatbázist, amiért adatfeldolgozás címén utóbb 10 millió forintot fizettek ki – tolmácsolta a munkatárs szavait a fideszes képviselő.

A szeptemberi sajtótájékoztatón a hangfelvételt nem játszották le. Horváth László kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudja, milyen körülmények között készült az anyag. Az üggyel augusztus 13-án foglalkozott a Hír TV Célpont című műsora is. Az ott elhangzottakra reagálva augusztus 15-én közleményt adott ki Sós Tamás.

A kommüniké szerint hazugság, az MSZP és személye elleni politikai célú lejárató támadás az, amit a műsor sugallt, miszerint az észak-hevesi Leader-közösség „pénzszivattyúként” működött az MSZP számára. Leszögezte, hogy a Leader-szervezet önállóságát tiszteletben tartotta és tartja, annak döntéseiben nem vett és nem vesz részt, így nincs tudomása a riportban elhangzott, működtetéssel kapcsolatos megbízatásokról sem.

Mint hozzátette, maga is kezdeményezi a tudomására jutott információk alapján a Leader-szervezet vezetőjénél, elnökségénél és közgyűlésénél, hogy értékeljék a kialakult helyzetet, és ha indokolt, hozzák meg a szükséges intézkedéseket a felelősségre vonásra vonatkozóan. Sós Tamás akkor azt is közölte, hogy feljelentést tesz az MSZP-t és személyét ért vádakkal kapcsolatban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.