Másfél évet kapott Hunvald + Videó + Képriport

Megszületett az elsőfokú ítélet a számtalan bűncselekménnyel vádolt Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármester és társai ügyében. A vádlottak és az ügyészség is fellebbez.

2012. 02. 24. 16:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ítélethirdetés kezdetén a bírónő Gál György előzetes letartóztatását rendelte el, majd a számtalan vádlott elleni ítélet kihirdetése következett. Az előzetes ellen Bárándy Péter jogi képviselő fellebbezési szándékot jelentett be.

A Fővárosi Törvényszéken kimondták: Gál György elsőrendű vádlottat 8 év 6 hónapot ül, 10 évre eltiltják a közügyektől, 500 ezer forint büntetést fizet, és mintegy 360 millió forint vagyonelkobzásra is ítélték. Gált mások mellett minősített csalás, vesztegetés, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt mondta ki bűnösnek a bíróság első fokon.

A hűtlen kezelésért és hivatali visszaélésért is elítélt Hunvald György másodrendű vádlottat 1 év 6 hónapot kapott, 2 év közügyektől való eltiltással. Ha viszont büntetése jogerőre emelkedik, lehetséges, hogy nem kell börtönbe mennie, ugyanis ennél jóval többet töltött előzetesben korábban. Szabó Zoltán, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, volt MSZP-s polgármester és országgyűlési képviselő 6 hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés bűntettéért.

A 13 vádlott közül négyen kaptak letöltendő szabadságvesztést, az első-, illetve a másodrendű vádlott mellett Kardos Péter volt VII. kerületi szabad demokrata pénzügyi bizottsági elnök hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt, Kormos Lajos értékbecslő pedig hivatali visszaélés miatt kapott egy-egy évet. A többi vádlott felfüggesztett szabadságvesztést vagy pénzbüntetést kapott, de volt olyan is, aki csupán megrovást.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős.


A Hunvald-história

A vádirat korábban 3 fő ügycsoportban rögzítette azt a rengeteg bűncselekményt, amely az önkormányzatnál Hunvald hivatali idejében 2003 és 2009 között történt. Van köztük sok száz milliós ingatlanpanama és fiktív tanácsadói szerződésekkel elkövetett több tíz milliós visszaélés csakúgy, mint néhány milliós „kisebb” bűncselekmény.

Az ingatlanügyletekkel kapcsolatban az ügyészség szerint Gál György, a gazdasági bizottság volt SZDSZ-es elnöke tucatnyi ingatlan áron aluli értékesítése során összesen több mint félmilliárdos kárt okozott a kerületnek, és további másfél milliárdos kár okozását kísérelte meg, miközben ezért cserébe összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott. Gál ingatlanonként 20-30 milliós vesztegetési pénzért közreműködött a vád szerint abban, hogy egy bizonyos körhöz kerüljenek az ingatlanok, amely csoport a vétel után nem sokkal offshore cégeken keresztül jóval magasabb árért külföldieknek adta el az ingatlanokat. Gált bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel és csalással, Hunvaldot pedig bűnszervezetben elkövetett csalással vádolta az ügyészség.

Az ügyészség több más ügyben is vádat emelt, például Szabó Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselő, korábbi erzsébetvárosi polgármester ellen, mert többször „arra hívta fel” a helyi közterület-felügyelet igazgatóját, hogy vetesse le szabálytalanul parkoló autójáról a kerékbilincset. Szabó Zoltán egyébként politikai üldözöttnek vallotta magát a Hír TV munkatársának. Az ügyész január végi vádbeszédében Gálra és Hunvaldra a törvényben rögzített büntetési tétel középmértékét meghaladó szabadságvesztések kiszabását kérte, valamint a bűnszervezeti minősítés miatt a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből való kizárást, ami azt jelentette volna, hogy Gált és Hunvaldot tíz évnél is hosszabb időre bebörtönöznék. A vádlottak az eljárás során szinte kivétel nélkül minden vádpontban tagadták bűnösségüket és koncepciós eljárást emlegettek.

Mindenki fellebbez

Az ítélet ellen a vádlottak többsége és az ügyészség is fellebbezett. Gál György vagy felmentést, vagy a kiszabott büntetés mérséklését szeretné elérni. Hunvald György abban bízik, hogy a másodfokú bíróság az összes vádpontban tisztázni fogja.

Az ügyészség ezzel szemben súlyosítaná az első- és a másodrendű vádlottra kiszabott büntetést, valamint a fő vádlottak esetében kimondatná, hogy a bűncselekményeket bűnszervezetben követték el. Ez automatikusan magasabb büntetési tétel kiszabását jelentené. „Gál György és Hunvald György esetében részben súlyosítás, részben pedig a bűnösség megállapítása a fellebbezésünk tárgya. A bűnösség megállapítása nyilván azokban a kérdésekben, ahol részfelmentés született, és ahol pedig elítélés született, ott pedig úgy ítéli meg az ügyészség, hogy súlyosítani indokolt. Természetesen a fellebbezésünk arra is irányul, és ennek nyilvánvalóan esetleges büntetéskiszabási hatása is lehet, hogy a bűnszervezetben való elkövetést is állapítsa meg a másodfokú bíróság” – mondta a Hír TV-nek Fazekas Géza szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.