Gyanúsítottként hallgatták ki Rudi Zoltánt + Videó

Rudi Zoltánt gyanúsítottként hallgatta ki a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya – értesült az MNO ügyvédi forrásokból.

MNO
2012. 06. 13. 14:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanújával, a tévészékház eladásával összefüggésben gyanúsítottként hallgatta ki Rudi Zoltánt – tudta meg az MNO ügyvédi forrásokból. Rudi nem tett vallomást, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Dr. Békés Ádám, Rudi Zoltán ügyvédje elmondta: ügyfele ártatlannak vallotta magát a hűtlen kezelés bűntettében. Hozzátette: Rudi írásbeli vallomással is szolgált, hogy egyértelművé tegye, az MTV vezetőjeként az elnöksége idején a hatályos jogszabályok, köztük a médiatörvény és a gazdasági társaságokról szóló törvény előírásainak betartásával járt el, a tulajdonosi jogok gyakorlójának, az MTV Közalapítvány Kuratóriuma döntéseit, valamint a korábbi parlamentek és kormányok kötelező erejű határozatait hajtotta végre. Az ügyvéd közleményében jelezte, hogy az egykori elnök meggyőződése, hogy szakszerűen jártak el azok a vezető munkatársai is, akik a bérleti szerződés létrehozásáért és a beruházás felügyeletéért voltak felelősek az MTV részéről.

A BRFK az MTI megkeresésére azt közölte: a gyanú szerint „R. Zoltán” megszegte vagyonkezelői kötelezettségét, amikor 2007-ben indokolatlanul magas összegű bérleti díjat tartalmazó szerződést kötött egy kft.-vel az MTV Zrt. új székházának bérbeadásáról, és azzal összefüggésben az MTV Zrt.-nek okozott vagyoni hátrány összege meghaladja a 600 millió forintot. Az eljárást a volt tévéelnök szabadlábon hagyása mellett folytatja le a rendőrség.

Szövevényes múlt

Az előző ciklus egyik tipikus PPP-üzlete volt a Magyar Televízió (MTV) székházbérlete. A köztévé először eladta Szabadság téri épületét, majd visszabérelte azt. A Kunigunda úti új székház 40 éves bérlete alatt pedig 130 milliárdot kellett volna kifizetni, a tulajdonjog megszerzése nélkül.
Az MTV régi székházának eladása, illetve új székházának visszabérlése kapcsán a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya 2009 februárjában indított nyomozást. A gyanú különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés.

Visszabérlés, Wallis, örökbérlet

A Szabadság téri székházat eladása után évekig visszabérelte az MTV, így az gyakorlatilag ingyen került új tulajdonosához. Az Állami Számvevőszék 2010-es jelentése szerint az 1999-ben 5 milliárd 200 millió forintra értékelt volt Tőzsdepalotát az állami tulajdonú ÁPV Rt. hatmilliárd forintért vásárolta meg, és azt 2005-ben veszteséggel, 4 és fél milliárdért értékesítette.
Az új székház felépítésére saját projektcéget hozott létre a köztévé, a Millenniumi Média Kft.-t aztán a birtokában lévő Kunigunda utcai telekkel együtt a Wallis Ingatlan Zrt. (a későbbi Wing Zrt.) vásárolta meg 7,4 milliárd forintért.

A Rudi Zoltán akkori tévéelnök által kötött szerződés szerint az MTV-nek 40 éven át kellett volna évente több mint 3 milliárd forintot fizetni a Millenniumnak, anélkül, hogy az épület később a birtokába kerülhetett volna. Ezt a rendkívül előnytelen megállapodást egyébként Veres János akkori pénzügyminiszter és az MSZP–SZDSZ–MDF-es többségű kuratórium hagyta jóvá.


25 millióért dolgozott a szocialista exminiszter

Nem érvényesítették a piaci átlagot meghaladó területi igényből és a biztonságot jelentő állami tulajdonosi háttérből adódó bérlet díjcsökkentő hatását – állapította meg az ÁSZ az új székházzal kapcsolatban. A jelentés továbbá megállapította, hogy a kérdésben nemcsak a társaságok, hanem a tulajdonosi jogkörben eljárók döntései sem feleltek meg a célszerűség szempontjának, mivel a hosszú távon megmutatkozó stabil területigény miatt az ingatlanbérlés helyett előnyösebb lett volna az ingatlanvásárlás.


A székház felépítésével, valamint a bérleti jogviszonnyal összefüggő valamennyi jogi tanácsadói és képviseleti tevékenységet a Forgács és Kiss Ügyvédi Iroda végezte. Kiss Elemér egykori szocialista kancelláriaminiszter ügyvédi irodáját Rudi Zoltán bízta meg 2006 decemberében ügyvédi tanácsadói, illetve jogi képviseleti tevékenységgel, amiért 2009-ig bruttó huszonötmillió forintnyi közpénzt tehetett zsebre.

Új szerződést kötöttek

Rudi Zoltán 2004-től volt tévéelnök, a székházostrom után ő volt az, aki kitiltotta az eseményeket egyedüliként közvetítő Hír TV munkatársait az épületből. Miután nem maradhatott elnök, 2008-ban gyakorlatilag létrehozott magának egy új posztot, ő lett a stratégiatervezési és kommunikációs igazgató. 2011 szeptemberében kapta meg felmondólevelét.


Az ÁSZ szerint is rendkívül előnytelen szerződést azonban még ezt megelőzően sikerült módosítani. A Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke augusztusban jelentette be, hogy sikerült a 40 év alatt mintegy 130 milliárdos bérlet helyett egy 22-23 milliárd forintos vételárban megállapodni a Millenniummal. Balogh László azt hangoztatta: a korábbi – titkosított – szerződés sem az MTV-nek, sem az adófizető polgároknak nem volt jó, és esély sem volt arra, hogy rövid, közép- vagy akár hosszú távon megoldja a köztévé elhelyezésének problémáját. A hitelből finanszírozandó vásárlásra 2013 végéig van lehetőség. Az új szerződés egyébként a bővítést is lehetővé teszi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.