Jól vizsgázott a választási eljárási törvény

A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint ugyanakkor néhány ponton indokolt lenne a jogszabály módosítása.

mr
2014. 12. 27. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pálffy Ilona emlékeztetett rá: az új választási eljárási törvény megalkotásakor a jogalkotó a korábbi szabályozás több kritikáját is figyelembe vette és beépítette a jogszabályba.

Ilyennek nevezte az NVI elnöke például a kampánycsend megszüntetését, mint mondta, korábban a választásnapi jogorvoslatok 80 százalékát emiatt nyújtották be, a kampánycsend eltörlésével ezek a jogorvoslatok idén elmaradtak. De ilyen új jogintézmény volt az átjelentkezés is, amely lehetővé tette, hogy a választópolgár a lakóhelye szerinti országgyűlési egyéni választókerület jelöltjére szavazhasson akkor is, ha a szavazás napján nem tartózkodott a lakóhelyén.

Pálffy Ilona megjegyezte: a jogszabály összességében nagyon jól vizsgázott, ugyanakkor az alkalmazása során fény derült néhány problémára is, például az eljárási határidőknél lenne szükség változtatásokra.

Megjegyezte: nagyon kevés az ajánlások ellenőrzésére rendelkezésre álló három nap, ezt szeretnék legalább négy napra növelni. Továbbá a regisztrációra rendelkezésre álló határidőt is szeretnék megváltoztatni, azt biztosítva, hogy az a határon túli választópolgár, aki az utolsó pillanatban regisztrál, az is biztonságosan hozzájuthasson a szavazási levélcsomaghoz és időben vissza is tudja juttatni azt az NVI-hez.

Pálffy Ilona utalt rá: több jogvédő szervezet is kifogásolta, hogy az online átjelentkezés benyújtási határideje túl közel van a választás napjához, ezért nem lehet hatékonyan fellépni az esetleges visszaélésekkel szemben. Ezért az NVI elnöke szeretné, ha csak a szavazás előtti kilencedik napig lehetne online átjelentkezni, így lenne ideje a választási irodáknak kiértesíteni az átjelentkezőket.

Az NVI elnöke megjegyezte, szükséges lenne a Nemzeti Választási Bizottság iránymutatásainak a „beledolgozása” a választási eljárási törvénybe, ezek kiadására ugyanis azért volt szükség, mert a törvény alkalmazása során nyilvánvalóvá vált, hogy „lyukak vannak” a törvényben.

„Jelenleg az önkormányzati választás tapasztalatait összegezzük, ezek – és a korábbi választások tapasztalatai – alapján megfogalmazzuk javaslatainkat a jogalkotónak” – mondta, hozzátéve, szükségesnek tartja a pártokkal való konzultációt is a változtatásokkal kapcsolatban.

Pálffy Ilona a szervezet jövő évi feladatairól szólva elmondta: az NVI-nek biztosítania kell az időközi országgyűlési és önkormányzati választásokhoz a technikai és szakmai feltételeket, és az NVI-nek már most meg kell kezdenie a felkészülést a 2018-ban esedékes parlamenti és 2019-es európai parlamenti és önkormányzati választásra, el kell indítani a szükséges közbeszerzéseket.

„A célom az, hogy legkésőbb 2017 végére készen legyen az országgyűlési választás lebonyolításához szükséges informatikai háttér” – mondta.

Hozzátette: természetesen, amennyiben egy országos népszavazást is kiírnak 2018-ig, akkor annak a megszervezése és lebonyolítása is az NVI feladata lesz.

Emellett folyamatosan vezetnie kell az NVI-nek a központi névjegyzéket a választókról, és a határon túliak regisztrációs kérelmeit is fel kell dolgozniuk – jegyezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.