Ezeket az országokat utálják az ukránok: Magyarország is köztük van

Érdekes követeztetésekre jutottak a legújabb közvélemény-kutatások.

2024. 10. 28. 5:47
ZELENSZKIJ, Volodimir
Brüsszel, 2024. október 17. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a NATO-Ukrajna Tanács munkavacsoráján, a NATO védelmi minisztereinek kétnapos találkozója alatt a védelmi szervezet brüsszeli székházában 2024. október 17-én. MTI/EPA pool/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország (94 százalék), Irán (85 százalék), Belarusz (84 százalék) – erről a három országról vannak a legrosszabb véleménnyel az ukránok a Razumokv Intézet legfrissebb felmérése szerint. A közvélemény-kutatást azokon a területeken végezték, amelyek ukrán ellenőrzés alatt állnak, és nincsenek harci cselekények.

A dobogó aligha meglepő, hiszen Oroszország ellen háborút vív az ország, Belarusz Moszkva egyik fő szövetségese, a perzsa állam pedig fegyverekkel látta el a támadót, az iráni Shahed drónokat már jól ismerik Ukrajnában is. A negyedik Észak-Korea (76 százalék), amely szintén fegyvereket szállított az oroszoknak, sőt a legújabb hírek szerint már észak-koreai katonák is harcolnak a fronton. Az ötödik Kína, ami annyiban meglepő, hogy Peking igyekezett semleges maradni a konfliktusban, kiállt Ukrajna területi integritása mellett, elítéle az agressziót, béketervet tett le az asztalra – ugyanakkor Oroszország stratágiai gazdasági partnerévé vált.

A listán hatodik Magyarország: a megkérdezett ukránok 59,5 százaléka nyilatkozott negatívan hazánkról.

Részletesebben: 6,2 százalék pozitívan, 21,8 százalék többnyire pozitívan, 30,2 százalék negatívan, 29,3 százalék többnyire negatívan ítélte meg Magyarországot, míg 12,6 százalék diplomatikusan annyit mondott, nehéz megítélni.

A rossz vélemény alighanem a magyar kormány békepárti álláspontjának, a kárpátaljai magyar kisebbség miatt elméresedett viszonynak köszönhető.

Fegyverszállítások = jó vélemény

Ebben egyébként nincs újdonság, a felmérések már tavaly is azt mérték, hogy a legkevésbé kedvelt vezetők listáján Orbán Viktor magyar miniszterelnök már a harmadik helyre került hatvan százalékkal.

A közvélemény-kutatás szerint a legnépszerűbb országok listáját azok vezetik, akik a leghatározottabban támogatják fegyverekkel Ukrajnát. A 10-es lista eképpen alakul:

  1. Lettország – 87 százalék
  2. Litvánia – 87 százalék
  3. Németország – 87 százalék
  4. Nagy-Britannia – 86,5 százalék
  5. Franciaország – 86 százalék
  6. Egyesült Államok – 84 százalék
  7. Kanada – 84 százalék
  8. Hollandia – 84 százalék
  9. Csehország – 83 százalék
  10. Észtország – 82 százalék

Érdekesség, hogy Lengyelország csak a 11. helyre fért be, az ukránok 78 százaléka nyilatkozott pozitívan róluk.

Egyre többen akarnak békét

A szociológiai felmérés többek között arra is rákérdezett, hogy elképzelhetőnek tartják-e a tárgyalásokat Oroszországgal? Emlékeztettek rá, hogy egy évvel ezelőtt mindössze 21 százalék értett egyet azzal, hogy a tárgyalások hatékony módjai lehetnek a béke elrésének, és 63 százalék elutasította az ötletet.

Mostanra ez az arány jelentősen változott: 35 százalékra nőtt azok aránya, akik szorgalmazzák a tárgyalásokat, és csak 48 százalék zárkózik el tőlük teljesen.

Ami az Európai Unió és a NATO megítélését illeti, mindkét szervezet támogatottsága jelentős: 88 százalék csatlakozna az unióhoz, és 86 százalék a katonai szövetséghez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.