Ezeket a vezetőket és országokat utálják a legjobban az ukránok

Hogy Vlagyimir Putyin végzett az első helyen, aligha meglepő. De mit gondolnak a magyarokról?

Magyar Nemzet
2023. 04. 06. 8:07
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. február 20. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán (b) és Joe Biden amerikai elnök az elesett katonák emlékfalának megkoszorúzásán a kijevi Szent Mihály-székesegyháznál 2023. február 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit gondolnak az ukránok az ország külpolitikájáról? – alapvetően ezt a kérdést vizsgálta a Razumkov szociológiai központ friss közvélemény-kutatásában. Többek között arra is rákérdeztek, hogy milyen a hozzáállásuk más országokhoz. Ebből kiderül, hogy nem meglepő módon Ukrajna legfőbb támogatóit és fegyverszállítóit látják a legjobb színben: Lengyelországot (94 százalék), Nagy-Britanniát (91 százalék), a balti országokat (90+százalék), majd következnek a csehek és az amerikaiak (88 százalék).

Első pillantásra abban sincs semmi különös, hogy Oroszországra 94 százalék, Belaruszra 81 százalék tekint negatívan – bár itt azért érdekes, hogy több mint egy évvel a háború kirobbanása után még mindig vannak mérhető tömegek, akik nem ábrándultak ki teljesen az oroszokból. Ráadásul a felmérést csak az ukránok által ellenőrzött területen végezték, és az is kérdéses, hogy mindenki teljesen őszintén nyilatkozott-e a kérdésben.

  • A negatív lista harmadik helyére Irán került 73,5 százalékkal; vélhetően mert a perzsa ország fegyverekkel is támogatta az oroszokat.
  • A negyedik helyen Kína áll 60 százalékkal, pedig Peking inkább egyensúlyozó politikát folytat, és Kijev is próbálja elnyerni támogatását.
  • Az ötödik helyen pedig Magyarország van, de csak 46,5 százalék tekint ellenségesen hazánkra. 

Ez egyébként nagyjából egybevág egy márciusban készült közvélemény-kutatással, amely szerint Magyarország 42 százalék szerint ellenséges ország, de akkor még nem „előzött” minket Kína és Irán.

A felmérés kitekint arra is, mit gondolnak az ukránok a külföldi vezetőkről. Aligha meglepő, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök közutáltatnak örvend, 97 százalék nyilatkozott negatívan róla, ahogy Aljakszandr Lukasenka belarusz vezetőről is. Itt figyelemreméltó, hogy ez az ellenszenv az oroszokra általánosságban is kiterjed, 77 százalék áll hozzájuk negatívan. Emlékeztettek, óriási változás ez 2014-hez képest, mikor még 45 százalék pozitívan állt hozzájuk, másik 45 százalék pedig semlegesen.

 

A legkevésbé kedvelt vezetők listáján Orbán Viktor magyar miniszterelnök már a harmadik helyre került 60 százalékkal.

 

Ezzel Angela Merkel volt német kancellárt (52 százalék), Hszi Csin-ping kínai elnököt és Donald Trump volt amerikai elnököt (51 százalék) előzi. Arra a kutatás nem tért ki, hogy mi a gondjuk ezekkel a vezetőkkel, de az közös bennük, hogy mindannyian békepártiak.

Közben a legnépszerűbb Boris Johnson volt brit miniszterelnök, – róla még utcát is elneveztek Kijevben – Andrzej Duda lengyel, valamint Joe Biden amerikai elnökök. 

A közvélemény-kutatás kitért még arra is, hogyan látják az Európai Uniót és a NATO-t, de ebben nincs érdemi változás, az ukránok elsöprő többsége támogatja mindkét szervezetet, és csatlakozna az unióhoz.

Borítókép: az ukrán elnöki sajtószolgálat által közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán (b) és Joe Biden amerikai elnök az elesett katonák emlékfalának megkoszorúzásán a kijevi Szent Mihály-székesegyháznál 2023. február 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.